• 26 septembrie 2024, Adriana BURLACU
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Centrul de Studii ale Civilizațiilor Mării Negre, în parteneriat cu Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității ,,Ovidius” Constanța și cu sprijinul Consiliului Județean Constanța organizează, în perioada 25 – 27 septembrie 2024 cea de a 57 – Ediție a Sesiunii științifice Internaționale Pontica, intitulată „Istorie și Arheologie în spațiul vest-pontic”.
Pe parcursul sesiunii peste 240 de specialiști români și străini (Marea Britanie, Germania, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Republica Moldova) vor susține prezentări și comunicări științifice, grupate pe secțiuni cronologice (Preistorie, Greco-Romană, Medievală, Modernă – Contemporană) și tematice.
Deschiderea oficială a avut loc miercuri, 25 septembrie, cu începere de la ora 10.00, în Amfiteatrul A103 al Universității „Ovidius”, Campus, corp A. În cadrul sesiunii sunt programate mai multe lansări de carte, prezentarea ultimului număr din Analele Dobrogei (publicație a MINAC) și o serie de apariții din Colecția Minorități, publicate de Editura Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale. Sesiunea de comunicări științifice Pontica este și un bun prilej pentru amenajarea și vizionarea a mai multe expoziții de specialitate: „Centenarul cercetărilor arheologice de la Capidava - arta arheologiei”; „Au venit americanii! Crucea Roșie Americană în România după Primul Război Mondial”, „A fost cândva în Dobrogea: Mișcarea Națională Tătară Crimeeană în perioada interbelică” și „Restaurarea ilustrată” (organizată de Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea).
Comunicările științifice au început prezentate pe secțiuni în după-amiaza zilei de miercuri 25 septembrie, urmând să continue pe tot parcursul zilei de joi. Vineri 27 septembrie va fi organizată o excursie documentară la cetatea Capidava.
De la Muzeul Brăilei „Carol I” participă dr. Stănică Pandrea, șef Serviciul Cercetare, Documentare, Valorificare - moderator al Secțiunii APUSUL „VECHII EUROPE”: SCHIMBURI, SIMBIOZE, SINTEZE CULTURALE; dr. Mirela Vernescu, muzeograf și dr. Niculina Dinu, muzeograf - Serviciul Cercetare, Documentare, Valorificare.
De asemenea, cei Dr. Stănică Pandrea și dr. Mirela Vernescu au pregătit pentru acest prilej comunicarea Câmpia Brăilei la sfârșitul mil. V BC - Brăila Plain at the End of 5th Millennium BC și Niculina Dinu pe cea cu tema „Prăvălie, locuință sau atelier – fragmente de istorie otomană”.