• 22 octombrie 2024, Adriana BURLACU
Festivalul Național de Teatru, ajuns la ediția 34, se desfășoară în perioada 18 – 28 octombrie 2024 la București, sub genericul ”Dramaturgiile posibilului”, cu spectacole și evenimente care au fost atent selecționate. În cadrul acestei manifestării, organizatorii i-au dedicate lui Silviu Purcărete un modul prin care este marcată împlinirea a jumătate de secol de când apreciatul regizor face teatru. Sunt programate expoziții, lansări de carte, precum și spectacole ce îi poartă semnătura, create în stagiunea trecută.
Festivalul Național de Teatru se va desfășura până pe data de 28 octombrie în săli de teatru și în diverse spații neconvenționale din București, constituindu-se într-un adevărat maraton, cu spectacole și cu multe alte evenimente.
Miercuri, 23 octombrie, pe scena Sălii Majestic a Teatrului Odeon, de la ora 18.00, este programat și spectacolul cu piesa “Falsa servitoare”, o producție a Teatrului “Maria Filotti” Brăila.
Spectacolul cu piesa “Falsa servitoare” sau “Vicleanul pedepsit”/”La Fausse Suivente ou le Fourbe puni”, reprezintă o piesă de teatru scrisă de celebrul dramaturg francez Pierre Marivaux, în anul 1724. Din distribuție fac parte: Blanca Doba – Cavalerul; Corina Borș – Contesa; Ciprian Chiricheș – Lelio; Emilian Oprea – Travelin; Adrian Ștefan/Adelin Ilie – Arlequin; Adelin Ilie/Adrian ștefan – Frontin.
Regia artistică a spectacolului este asigurată de Alexandru Mâzgăreanu, iar scenografia este semnată de Andreea Săndulescu. Spectacolul cu piesa “Falsa servitoare” este cel care a deschis ediția 2023 a Festivalului Internațional de Teatru și Arte Performative, considerat pe drept cuvânt un reper teatral important în viața culturală a României din zilele noastre, și de atunci a răspuns prezent la numeroase activități de acest gen organizate în toată țara. De asemenea, același spectacol a fost ales pentru a face parte din Campania “Artiști pentru artiști” din acest an.
Criticii de teatru au apreciat spectacolul Teatrului “Maria Filotti” ca fiind “o comedie frumos schițată, cu aspecte dramatice, cu stări conflictuale emoționante, excelent construite, care ne dezvăluie treptat caligrafia regizorală semnată de Alexandru Mâzgăreanu (a montat la Brăila Tartuffe, 2018), modernitatea semnului teatral al scenografiei ce poartă semnătura Andreei Săndulescu, cursivitatea și jocul propus de regie actorilor devin codurile de bază pe care publicul le are la îndemână. Publicul devine prin implicare emoțională și activă un permanent partener al actorilor, povestea te prinde și te responsabilizează, nu te lasă deloc indiferent!”.