×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3576
4.9775
Ziar Braila
Medicația pentru epileptici, ca și inexistentă în farmacii


• 22 februarie 2024, Adriana BURLACU

Bolnavii diagnosticați cu epilepsie își găsesc tot mai greu medicamentele necesare. Medicația aferentă acestei afecțiuni lipsește din cele mai multe farmacii, iar pacienții sunt nevoiți să le găsească pe cont propriu. „Este absolut rușinos că nu găsim medicamente care ar trebui să fie pe raft. Vorbim de medicamente de 30-40 de ani. Pacienții nu vocalizează, medicii nu pot să spună nimic și atunci o ținem așa. Se duc pacienții să-și caute de leac prin Republica Moldova sau prin Bulgaria sau prin țările vecine. E anormal!”, este mesajul doctorului Bogdan Florea, fondatorul și coordonatorul rețelei de Telemedicină în Epilepsie din România, și citat de radiomureș.ro.

Terapia medicamentoasă este folosită în majoritatea cazurilor de epilepsie. Există varianta operației pe creier, care se realizează la București, dar aceasta se aplică doar în cazurile în care toate celelalte opțiuni de tratament au fost epuizate. După cum a completat dr. Bogdan Florea, „nu-i ușor, procedura se face după ce verifici cu două zecimale unde e focarul generator de crize, cu niște electrozi de profunzime, care este o procedură extrem de cronofagă, se stă șapte zile internat cu niște electrozi cu totul speciali implantați, ca să-i spui neurochirurgului care zonă anatomică ar trebui îndepărtată, fără să lași pacientul cu deficite motorii sau senzitive”.

Epilepsia este o afecțiune a sistemului nervos care permite apariția unor crize repetate care tulbură activitatea cerebrală normală. La noi în țară sunt înregistrate 130.000 de persoane cu epilepsie, dar medicii sunt de părere că numărul real al bolnavilor se apropie de 300.000.