×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.7790
4.9749
Ziar Braila
Ambrozia: planta invazivă care ne afectează sănătatea


• 12 septembrie 2024, Gabriela DELEANU


Alergia la ambrozie face parte din categoria alergiilor sezoniere, fiind o problemă de sănătate publică în toată lumea. Conform statisticilor existente, 482.000 de români sunt alergici la polenul de ambrozie. Polenul produs de această plantă este unul dintre cei mai agresivi alergeni naturali, provocând rinite alergice, conjunctivite și, în cazuri mai severe, astm bronșic.


Ce este alergia la ambrozie?

Ambrozia este o iarbă salbatică întâlnită frecvent pe teritoriul României. Ea înflorește în a doua jumătate a lunii iulie și rezistă până în octombrie. Polenizarea este realizată cu ajutorul vântului prin răspândirea în atmosferă a miliarde de particule de polen. Polenul se poate răspândi pe calea aerului câteva sute sau chiar mii de kilometri și poate provoca reacții alergice persoanelor sensibile, chiar dacă acestea locuiesc în zone în care planta este mai puțin răspândită. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie.


Care sunt simptomele alergiei la ambrozie?

Simptomele frecvent întâlnite sunt specifice rinitei alergice cunoscuta si sub denumirea de “febra fânului” – nas înfundat sau secreții nazale abundente, ochi înlăcrimați, prurit facial, strănut în salve, ce apar imediat după contactul cu alergenul, respectiv polenul de ambrozie.  Aceste simptome se pot agrava în cazurile de astm alergic,  tabloul clinic fiind descris cu dispnee – senzație de sufocare, wheezing – șuieratură respiratorie acută, tuse care apare noaptea sau după un efort intens. De asemenea, simptomele rinitei alergice pot fi asociate și cu semnele conjuctivitei alergice (ochi roșii, lacrimare, mâncărimi).

Alergia la ambrozie poate duce la o alergie încrucișată cu diferite alimente (mere, banane, piersici, nectarine, pepene galben sau roșu, dovlecei și castraveți) sau alte plante (ierburi, margarete, arnica și mușețelul)4.


Care este tratamentul alergiei la ambrozie?

Abordarea terapeutică este complexă și poate include evitarea expunerii la polen, medicația simptomatică stabilită de medicul alergolog sau hiposensibilizare prin expunere treptată la alergen (imunoterapie). Prin administrarea unor doze crescânde de alergen specific, pe o durată de câteva luni, se efectuează desensibilizarea progresivă, aceasta fiind o metodă eficientă de reducere a incidenței alergiilor.

Problema ambroziei nu este una care poate fi rezolvată peste noapte. Având în vedere adaptabilitatea sa și capacitatea de răspândire rapidă, este probabil ca ambrozia să rămână o provocare semnificativă în anii următori. Totuși, prin combinarea eforturilor la nivel legislativ, agronomic, comunitar și individual, impactul acestei plante asupra sănătății publice poate fi redus considerabil.