Primăria Municipiului Brăila, în calitate de Beneficiar, a finalizat lucrările aferente proiectului ,,Regenerare zone urbane degradate sector 1". Prin implementarea acestui proiect s-a realizat reconversia funcțională și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate amplasate pe str. Mercur nr. 28 A lot 2, str. Mare nr. 38A, str. Mare nr. 38B și Calea Galați nr. 2, prin transformarea lor in zone de agrement si petrecere a timpului liber pentru comunitate și asigurarea accesului la acestea prin intermediul străzilor urbane adiacente modernizate.O parte din Centrul municipiului și zona industrială veche au primit o nouă înfățișare ca urmare a finalizării unui proiect de regenerare a zonelor urbane degradate.
Finanțarea a fost asigurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4 – “Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Prioritatea de investiții 4.2 – “Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului”.
Valoarea totală a proiectului a fost de 20.551.989,76 lei, din care valoarea sumei nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională a fost de 7.531.545,29 lei, iar contribuția Primăriei Municipiului Brăila a fost de 11.868.561,07 lei.
Perioada de derulare a lucrărilor de intervenție asupra terenurilor degradate a fost de 24 luni de la data emiterii ordinului de începere, adică noiembrie 2021.Lucrările de modernizare a acestor străzi au constat in realizarea următoarelor intervenții specifice:
- desfacerea pavajului de piatră naturală existent cu recuperarea pavelelor;
- realizare suprafață carosabilă și trotuare cu îmbrăcăminte cu pavaj din piatră naturală;
- amenajarea spațiilor verzi;
- realizarea unui sistem de colectare a apelor pluviale;
- asigurarea elementelor de semnalizare rutieră.
În zonele amenajate prin proiect au fost amplasate 50 de bănci și 50 de coșuri de gunoi realizate din materiale durabile și au fost realizate 3 foișoare și o pergola construite din lemn stratificat, cu forme orginale și atractive.
Printre cele mai importante beneficii aduse de intervențiile realizate în cadrul proiectului, se pot menționa următoarele:
- Beneficii economice: prezența spațiului verde, prin aspectele benefice pe care le oferă locuitorilor (estetice, de sănătate etc.), determină creșterea în valoare a zonelor urbane și implicit, a valorii proprietăților localizate în vecinătatea lor;
- Beneficii sociale: spațiile verzi bine întreținute joacă un rol semnificativ în promovarea sănătății populației urbane. Acestea oferă oportunități prin care încurajează un stil de viață mai activ, prin plimbări, alergare, exerciții fizice, ciclism etc.;
- Din perspectivă ecologică: spațiile verzi urbane sunt un adevărat moderator al impactului activităților umane asupra mediului înconjurător. Acestea au o contribuție importantă la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și contribuie totodată la atenuarea poluării fonice. Spațiile verzi, în special cele compacte, constituie adevărate bariere pentru zgomote, contribuind semnificativ la reducerea nivelului acestora, în perioada de vegetație.