×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3806
4.9775
Ziar Braila
ZIUA IEI - de la Siliștea noastră, la Brăila tuturor


• 26 iunie 2024, Prof Gabriela IAURUM


Portul tradițional și tradițiile reprezintă o parte importantă a identității culturale a unei comunități sau a unei țări. Ele reflectă istoria, obiceiurile și valorile unei societăți și sunt transmise din generație în generație cu acul, ața și culoarea.

În fiecare an, pe 24 iunie sărbătorim Ziua Iei. Cu acest prilej, Muzeul Brăilei „Carol I” a organizat sâmbătă, 22 iunie, la ora 12:00, la Secția Etnografie și Artă Populară, din strada Polonă, nr. 14, vernisajul expoziției „Iia - de la măiestrie la podoabă”, parte a proiectului județean „În orizontul tradițiilor”, coordonat de Școala Gimnazială Siliștea. Elevii claselor a VII- a și a VIII- a din cadrul acestei școli și elevii claselor a II-a și a-III-a din cadrul Școlii Gimnaziale Muchea, alături de prof. Gabriela Iaurum și prof. Daniela Almășanu, au participat la activități în care elevii au fost încurajați să se inspire din motivele tradiționale românești, ceea ce le-a oferit posibilitatea de a se conecta unii cu ceilalți într-un mod interactiv și educativ. Răbdarea de care au dat dovadă și profunzimea implicării lor în activitate le-a oferit bucuria de a explora frumusețea și bogăția culturii tradiționale românești, printr-o experiență unică, creativă și educativă. Elevii au dat dovadă de un deosebit spirit de echipă, care a generat o diversitate a ideilor pe care le-au pus în practică, împărțind sarcinile, realizând extraordinare lucrări pe care le puteți admira la expoziție. Elevii de la claselor a VI-a și a VII-a ai Liceului Tehnologic „Matei Basarab” din Măxineni, Brăila, îndrumați de prof. Carmen Stoian, au descoperit o nouă abordare a reprezentării motivelor tradiționale românești Ei au învățat despre simbolurile diferitelor motive tradiționale și și-au dezvoltat abilitățile artistice și creativitatea astfel încât să își exprime identitatea culturală. Elevii din cadrul acestei școli, alături de elevi ai Școlii Gimnaziale Siliștea și ai Structurii Muchia cât și ai Școlii Gimnaziale „Nikos Kazantzakis” din Brăila, sub îndrumarea Elenei Albu, educator muzeal în cadrul Secției Artă a Muzeului Brăilei „Carol I”, au realizat o serie de lucrări în diferite tehnici și moduri de reprezentare a motivelor tradiționale românești, lucrări pe care le puteți admira în expoziția de la secția de etnografie până la jumătatea lunii iulie.
dirparintiiegrupmuzeu
Proiectul își propune redescoperirea și promovarea valorilor tradiționale strămoșești prin implicarea elevilor și cadrelor didactice în diverse activități legate de tradițiile românești, astfel încât cei mici să contribuie la păstrarea și prețuirea acestor comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic și nemuritor în ciuda trecerii timpului. La vernisaj au fost prezenți elevi, părinți și profesori de la școlile participante la proiect, dar și invitați externi, cât și mulți iubitori ai artei populare.