• 10 mai 2024, Ana Maria ZLĂVOG
Etapa națională a Olimpiadei de Limba Germană Modernă (desfășurată recent la Târgoviște) s-a încheiat pentru elevii brăileni cu un adevărat palmares al excelenței: două premii I, un premiu III și o mențiune, obținute astfel: Premiul I (proba de proiect) - Ghețu Eliana Ioana și Cândea Roxana Mihaela (ambele eleve la Colegiul Național ,,N. Bălcescu”- coordonator, prof. dr. Pîrlog Carmen Florentina), Premiul al III-lea (proba de proiect) și mențiune (proba individuală) - Boldeanu Dragoș, clasa a IX-a, Colegiul Național ,,Gh. M. Murgoci” (coordonatori, prof. dr. Pîrlog Carmen Florentina și prof. Badea Tatiana). Din lotul olimpic brăilean a mai făcut parte eleva Burlacu Georgiana Veronica (clasa a X-a, Colegiul Național ,,Gh.M.Murgoci”- prof. Badea Tatiana)
Prin intermediul doamnei prof. dr. Pîrlog Carmen Florentina (însoțitorul lotului olimpic brăilean) elevele care au obținut premiul I ne-au declarat (în exclusivitate pentru ziarul ,,Brăila”): ,,Cred că olimpiada națională de germană nu poate fi explicată, ci doar trăită. Așa a fost și în cazul meu. Încă din gimnaziu mi-am dorit să ajung la această olimpiadă, la acest nivel, deși nu mi-a fost ușor. A fost extraordinar de mult de muncă. După proba individuală am început lucrul la proiect împreună cu alți 7 colegi din țară desemnați aleatoriu. Am lucrat și până la 15 ore pe zi, proba de proiect însemnând punerea în scenă a unei piese de teatru, alături de un poster din care reiese ideea piesei, ambele probe încadrându-se într-o temă centrală. Plus decor, costumații la care trebuia să ne gândim, să le creăm și să le punem în scenă…Nu a fost ușor să găsim ideea finală, schimbările de pe parcurs, stresul și presiunea timpului ne-au însoțit până în ultima clipă, dar munca de echipă ne-a făcut să ne apropiem și să creăm legături deosebite. Rezultatul obținut a fost o surpriză extraordinar de plăcută și pentru noi, un rezultat pe măsura energiei consumate și a competențelor scrise, orale, sociale de care am dat dovadă. O experiență cu adevărat unică pe care mi-aș dori să o pot repeta !” (Ghețu Eliana Ioana, clasa a X-a)
Olimpiada Națională de Limba Germană Modernă a fost și pentru Cândea Roxana Mihaela (clasa a XII-a) ,,o experiență unică, minunată, de neuitat. Pentru mine, anul acesta a fost a doua participare la această olimpiadă, încheindu-se și de data aceasta cu premiul I la proba de proiect, probă care face această olimpiadă inedită. Tot anul școlar am așteptat cu nerăbdare întoarcerea la olimpiadă, locul în care pot să fiu eu însămi, să îmi exprim liber ideile, să-mi testez cunoștințele de germană și sa formez prietenii de durată cu oameni care împărtășesc aceeași pasiune. În fiecare an, olimpiada a fost o săptămână plină de emoții, entuziasm, creativitate și muncă în echipă… Nu pot surprinde cu exactitate în cuvinte esența acestei olimpiade, însă pot spune că va ocupa mereu un loc special în amintirile mele din liceu”.
Despre olimpiadă și despre subiectele pe care elevii sunt solicitați să le trateze, prof. dr. Carmen Florentina Pîrlog a precizat că „sunt deosebit de complexe, solicită cunoștințe din domenii diverse, o argumentare fundamentată precum și înțelegerea realităților sociale, politice și istorice din întreaga lume. Subiectele sunt atât de surprinzătoare, încât este imposibil de anticipat cum ar putea fi formulate, iar creativitatea este calitatea cea mai apreciată în lucrările și activitățile elevilor. De altfel, este o olimpiadă a creativității și inteligenței în limba germană, ceea ce o deosebește de examenele de certificare lingvistică sau de alte concursuri bazate doar pe elemente cognitive. Pregătirea în sine a participanților la olimpiadă reprezintă o adevărată provocare intelectuală și lingvistică pentru cei implicați. Dar întâlnirea dintre elevii inteligenți și motivați și profesorul coordonator, dornic să împărtășească și să transmită nu doar cunoștințe, ci și atitudini, stări, gânduri, sentimente este benefică și de bun augur pentru elevi, părinți și școală”.