
În atmosfera de sărbătoare a Zilelor Comunei Mircea Vodă, ce au avut loc în perioada 19-20 august 2023, și într-o organizare de excepțiea din partea Primăriei, la Căminul Cultural din localitate a avut loc lansarea volumului “Monografia Comunei Mircea Vodă - Județul Brăila”, autori
Prof. Mirela Ghelase;
Prof. Matei Ghelase;
Prof. Lenuța Fuior;
Prof. Tița Vâlceanu;
Preot Nicu Balaban;
Preot Ciprian Daniel Gache, volum care a văzut lumina tiparului la Editura
EDMUNT.
Dl Ion Ionescu - Primarul Comunei Mircea Vodă

... a ținut cuvântul de deschidere a festivității, ocazie cu care și-a arătat bucuria că, la ceas de încă o mare sărbătoare - împlinirea a 100 de ani de atestare documentară și ridicare a localității la rang de comună, are loc lansarea acestei cărți-document întocmită de cei de azi pentru cei de mâine, pentru a umple un gol resimțit în viața spirituală a localității. Au urmat alocuțiunile reprezentantului Editurii Edmunt -
Marius Dincă și, desigur, ale autorilor cărții.
Alese cuvinte referitoare la importanța apariției acestui volum și la conținutul său, dar și alese cuvinte duhovnicești au avut în alocuțiunile lor și autorii
Preot Nicu Balaban și
Preot Ciprian Daniel Gache.
Prof. Lenuța Fuior și
Prof. Tița Vâlceanu au vorbit despre istoria locurilor, despre oameni și realizările lor, s-au prezentat proiecții de documente și imagini vechi, din arhive.
Au mai luat cuvântul
Prof. Florin Florian Ciortan - Directorul Școlii Gimnaziale Mircea Vodă și
Prof. Flori Roman.
Un leit-motiv al cuvântărilor a fost îndemnul ca generațiile tinere și cele viitoare să citească și să completeze cele cuprinse în acest volum monografic: “Se aduce la cunoștință că prezenta monografie, întocmită de cei de azi pentru cei de mâine, trebuie citită, corectată și completată de cei care au date, pentru că ar fi păcat ca acestea să se piardă în negura timpului”, transmit autorii și colaboratorii, mesaj consfințit de Primarul Ion Ionescu.
Cuvântul Primarului Ion Ionescu
Stimați invitați, dragi locuitori ai acestor frumoase locuri, bine ați venit la sărbătoarea comunei noastre, care poartă numele marelui voievod Mircea Vodă, iar anul acesta sărbătoarea este cu atât mai mare având în vedere împlinirea a 100 de ani de atestare documentară și ridicare a localității la rang de comună. Vă anunț cu bucurie că astăzi, cu ocazia centenarului, a fost lansată prima monografie publicată sub forma unei cărți, un document întocmit de cei de azi pentru cei de mâine, menit să umple un gol resimțit în viața spirituală a localității noastre. Această monografie reprezintă o privire retrospectivă asupra istoriei comunei noastre, dar este și un îndemn la introspecție, întrebându-ne cine suntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm.Cuvântul reprezentantului Editurii EDMUNT,
ing. Marius Dincă, secretar de redacție al ziarului “Brăila”, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Avem în față o lucrare de anvergură, cu multe date și informații, care a implicat o temeinică și amplă documentare din partea autorilor, cărora, în acest cadru festiv, le aducem cu toții mulțumiri pentru implicare. Și, dacă tot vorbim de implicare, mulțumiri se cuvin și Primăriei Comunei Mircea Vodă - personal Domnului Primar Ion Ionescu, pentru că a făcut posibilă apariția acestui volum. Și, ca reprezentant al Editurii Edmunt unde Volumul ”Monografia Comunei Mircea Vodă” a văzut lumina tiparului, dar și ca persoană direct implicată în editare, pot să spun că și pentru noi, Editura, a fost un test de mare competență. A fost o muncă în echipă, cu o implicare deosebită a conducerii Editurii, Domnul Stan Munteanu - Director General și Doamna Liliana Munteanu - Director Executiv.
Cartea conține pe lângă descrierile istorico – geografice, care trebuie să facă parte din orice monografie a unei localități, o consistentă culegere de texte etnografice, istorisiri din timpurile vechi ale unor bătrâni din sat precum și o valoroasă colecție de imagini și fotografii, mai vechi și mai noi.
Monografia este structurată pe 10 capitole, în care sunt cuprinse informații despre așezarea geografică și istoricul comunei, despre populația și economia acestor locuri, despre Sănătate, Educație, Cultură, Biserică și Religie, Administrație. Fiecare capitol, bine documentat și riguros ordonat, redă aspecte din istoria, cultura, tradițiile, dar și implicarea și influența pe care au avut-o și o au atât locuitorii cât și autoritățile în dezvoltarea comunei.
”Monografia Comunei Mircea Vodă” reprezintă un studiu amplu, cu o mare bogăție de date, fapte, locuri și oameni, o adevărată istorie și un frumos omagiu pentru comunitatea acestor locuri. Fiindcă în primul rând este vorba despre oameni, iar această carte abundă de informații, de la primii locuitori - cei care au întemeiat vatra satului, la cei care au trăit și contribuit la dezvoltarea acestor meleaguri și, bineînțeles, ce este astăzi comunitatea din Mircea Vodă.
Sunt multe relatări din istoria locurilor, ale bătrânilor satului Mircea Vodă, ce au plecat spre veșnicie, dar au lăsat istorisiri despre zorii acestei localități. Sunt redate câteva pagini din consemnările lui Ștefan Pitrop, citez de la pag. 61, “un om extraordinar care a descris evenimentele comunității, întâmplările rele și bune prin care au trecut oamenii”. Iar la pag. 80, sunt prezentate diverse întâmplări povestite de părinți și bunici ce au fost consemnate în lucrarea “O monografie a familiei Stoicescu”.
Desigur că nimic nu s-a făcut fără trudă și sacrificii. Arhivele au păstrat numele celor ce au contribuit la dezvoltarea comunei, fiecare după posibilități, prin donații benevole, și, din respect pentru ei, au fost menționați în acest volum. Cu siguranță foarte mulți dintre locuitorii de azi își regăsesc neamuri printre cei enumerați.
Tot despre oameni care au adus o mare contribuție comunității aflăm și în capitolele Educație, Cultură, Biserică. Cu bună argumentare, cu multe date și fapte sunt prezentați învățătorii, profesorii și directorii de școli; slujitori ai altarului și ai catedrei, respectiv preoți parohi, cântăreți și epitropi, dar și fii ai satului - nume de răsunet în știința și cultura românească, cu referire la învățătorul Mircea Zara, fizicianul Vasile Parpală și publicistul Cristea Pârlog.
Desigur că în rândul personalităților sunt evidențiați primarii Comunei Mircea Vodă, de la înființare până în prezent, iar cu referire la prezent, la capitolul Administrație este prezentată conducerea Primăriei Mircea Vodă, sunt prezentați consilierii locali și membrii comisiilor de specialitate. O echipă despre care Domnul Primar Ion Ionescu afirmă, citez: “am cele mai sincere cuvinte de apreciere. Chiar de aparținem, unii dintre noi, de orientări politice diferite, aici, în comună, gândul nostru e doar la viața acesteia, la cum trebuie să ne-o facem mai bună și civilizată.” Dar nu numai pentru echipa de consilieri are Domnul Primar cuvinte de apreciere, ci și despre participarea largă a locuitorilor comunei la înfăptuirea proiectelor de dezvoltare, citez: “Da, există participare largă a locuitorilor comunei și asta ne bucură. Viața noastră prezentă și viitoare depinde de fiecare dintre noi.”
Și, dacă tot am vorbit de proiecte de dezvoltare, da, există mai multe proiecte implementate dar și investiții ce urmează a fi demarate de actuala conducere a Primăriei, în detaliu prezentate într-un interviu cu Domnul Primar Ion Ionescu.
Felicitări tuturor celor implicați în documentarea și în apariția acestei lucrări de excepție, pentru cunoașterea generațiilor de azi și de mâine. Fiindcă, citez din Cuvântul Înainte al acestei Monografii, “Ceea ce nu se va culege și nu se va consemna de la generațiile vârstnice se va pierde pentru totdeauna”.
Iar la ceas aniversar și de sărbătoarea Zilelor Comunei, urez tuturor mircenilor “La mulți ani!”.


Cei prezenți au primit câte un volum din monografie și câte un buchet de flori înmânate de Primarul Ion Ionescu și de Prof. Lenuța Fuior.
Fotoreportaj realizat de Marius DINCĂ