• 27 septembrie 2024, Adriana BURLACU
Executivut a aprobat pe 25 septembrie o hotărâre de modificare a Contractului-cadru care reglementează acordarea asistenței medicale și a medicamentelor, și care vine însoțită și de câteva noutăți.
Printre acestea se află și faptul că, în situațiile de urgență se aplică o derogare de la prevederile generale ale Contractului-cadru, în sensul că persoanele afectate de aceste situații pot beneficia o singură dată de o altă prescripție medicală pentru perioada acoperită de ultima rețetă eliberată de medicul prescriptor. Potrivit afirmațiilor făcute de oficiali ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate referitor la acest aspect, prin această decizie se asigură continuitatea tratamentului bolnavilor cu afecțiuni cronice, dacă situația de urgență a produs distrugerea prescripțiilor medicale sau a medicamentelor ridicate de pacienți din farmacie.
Noua Hotărâre mai aduce și alte noutăți, cum ar fi că pentru creșterea accesului populației la servicii de depistare precoce a cancerului de col uterin și cancer mamar, posibilitatea ca asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice să se acorde și prin cabinete mobile – unități medicale mobile, caravane medicale și cabinete medicale mobile -, în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate.
Comunicatul remis de CNAS mai menționează faptul că „în aplicarea Planului național de prevenire și combatere a cancerului, persoanele asigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică care nu sunt transportabile cu mijloace de transport convenționale vor putea beneficia de transport sanitar neasistat dus-întors la ambulatoriul de specialitate clinic sau paraclinic pentru servicii necesare în vederea diagnosticării”.
Actul normativ cuprinde și alte prevederi care au drept scop scurtarea traseul pacienților cu suspiciune de boală oncologică până la diagnosticare, respectiv traseul de monitorizare a pacienților diagnosticați cu boală oncologică. Atât pentru persoanele care nu pot face dovada calității de asigurat cât și pentru cele asigurate, se introduce posibilitatea efectuării serviciilor paraclinice necesare diagnosticării de către medicii de specialitate din ambulatoriul clinic și medicii de familie, în limita dotărilor și competențelor, ca urmare a constatării suspiciunii bolii oncologice cu ocazia acordării consultației. „Pentru transpunerea în practică a acestei prevederi, se vor încheia acte adiționale la contractele cu cabinetele respective, decontarea lunară a serviciilor menționate urmând să se facă la nivelul realizat, conform programului de lucru asumat și declarat în actul adițional. În limita dotărilor și competențelor, aceleași cabinete vor avea și posibilitatea să efectueze investigațiile paraclinice necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli oncologice, în cazul în care aceste investigații se pot efectua în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, avizate de Ministerul Sănătății”, se mai precizează în comunicat.