• Interviu cu dl Francisk Iulian Chiriac, Președintele Consiliului Județean Brăila •

Cu câteva zile în urmă, la sediul Consiliului Județean, plenul reunit al Consiliului Județean a aprobat, în unanimitate de voturi, Bugetul anului 2025 pentru județul Brăila.
Pe această temă, de importanță economico- socială deosebită în viața acestor străvechi meleaguri brăilene, am purtat o discuție cu dl Francisk Iulian Chiriac, președintele acestei instituții.
- Așadar, domnule președinte, putem afirma că această primăvară continuă cu vești bune și foarte bune pentru viața economico-socială brăileană. - E bine folosit termenul de continuitate, dat fiind că în urmă cu ceva vreme, chiar la începutul primei luni a primăverii instituția noastră a demarat în forță cum s-ar spune, prin semnarea a două contracte, unul pentru modernizarea Spitalului Clinic Județean, iar un altul pentru realizarea unor obiective eonomico-sociale în comuna Vișani - ca să amintesc doar două dintre obiectivele importante în municipiul și în județul nostru.
Revenind la subiectul în discuție, recent, noi am aprobat Bugetul Consiliului Județean pentru acest an - un buget însumând o valoare de 250 milioane de euro!
- E mai bun față de cel de anul trecut? - Noi credem sincer că da, deoarece aduce mai multe resurse pentru investiții comparativ cu cel de anul trecut. Avem un total de 250 milioane de euro - din care 60 milioane de euro sunt destinați pentru funcționare și dezvoltare, adică surse proprii plus buget guvernamental.
Din aceștia 35% - pentru funcționare și 65% pentru funcționare și cofinanțare proiecte cu fonduri europene, proiecte pe fonduri guvernamentale și proiecte susținute din fonduri proprii.
- Deci, rezumând lucrurile, la ce valoare se ridică fondurile europene? - La o valoare de circa 190 milioane de euro, care reprezintă dublu față de anul trecut!
Aș adăuga faptul că toate aceste valori însumează investiții și proiecte reinvestite în economia locală a județului nostru! Un semn de respectare a devizei noastre în care credem din tot sufletul:
“Fapte, nu vorbe!” - Ce știm din informațiile care le deținem și noi, adoptarea unui astfel de buget a necesitat o dezbatere amplă, argumentată cu cifre concrete, am exagerat cumva? - Nu, nici pe departe, deși bugetul reprezintă un pas înainte esențial pentru Brăila anului acesta, recunosc cu oarecare mâhnire că nu toți consilierii județeni au votat pentru dezvoltare.
- Ne puteți exemplifica? În ce sens? - Ca mai întotdeauna Grupul consilierilor brăileni din PNL a înțeles să se opună, fără a oferi argumente plauzibile…
- Și atunci pentru ce au făcut-o? - Doar de dragul de a fi pur și simplu, “împotrivă”. N-o spun cu plăcere ci doar că aceasta a fost mereu viziunea lor despre opoziție, de a fi un fel de”Gică-contra”. Dar c’est la vie. Așa e viața, ce să-i faci, nu avem ce să spunem…
- Domnule președinte, ce vă propuneți concret la nivelul Consiliului Județean să realizați cu acest Buget recent aprobat? - Avem în vedere realizarea a cinci mari categorii de proiecte, fiecare dintre acestea, împărțite, la rândul lor, pe diverse obiective…
- Vă propun să detaliem fiecare categorie în parte…- De acord. Prima se referă la proiectele în implementare - și se ridică la o valoare totală de 61 milioane de euro.
- Ce obiective se includ aici? Mă refer la îmbunătățirea activității educaționale din județ prin dotarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională și a Centrului Școlar de Educație Inclusivă; • Investiții în sistemul informatic și în infrastructura digitală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila; • Reabilitarea Secției Unitate Primiri Urgență; • Reabilitarea și anveloparea pavilionului A (C1, C2 și C3) - ambele obiective din cadrul aceleiași mari unități spitalicești brăìlene; • Reabilitarea și refracționalizarea clădirii Palatului Administrativ, din Piața Independenței nr. 1; • Reabilitarea Drumului Județean DJ 203R, Km 35+350.
O altă categorie de proiecte se referă la cele finalizate și aici avem în vedere achiziționarea de microbuze electrice pentru un viitor sustenabil al învățământului din județul nostru. Avem apoi o serie de proiecte în continuare…
- Ce obiective sunt incluse aici? - Reabilitarea imobilului din Șoseaua Buzăului nr. 15 C din municipiu și a unor hub-uri de dezvoltare digitală în bibliotecile publice brăilene.
Ultimele două mari categorii de proiecte despre care aș dori să-i informez pe brăileni sunt cele aflate în evaluare dar și cele aflate în faza de pregătire a documentațiilor tehnice.
- Ce obiective însumează proiectele în evaluare? - Aș enumera aici trei dintre cele mai importante:
• Consolidarea și reabilitarea imobilului ocupat de Facultatea de Inginerie, din Calea Călărașilor nr. 29; • Reabilitarea pavilionului B - de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila; • Reabilitarea și reamenajarea spațiilor interioare din imobilul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila.
Aș încheia seria de enumerări cu aceea a unor Proiecte aflate în fază de pregătire a documentațiilor tehnice unde sunt incluse două obiective importante: reabilitarea Drumului Județean 203 și a Casei Colecției de Științe ale Naturii. Menționez faptul că toate proiectele și obiectivele enumerate aici se fac prin utilizarea de fonduri europene, guvernamentale și județene.
- Am înțeles la începutul discuției noastre că pentru anumite proiecte vor fi utilizate și fonduri proprii. Ce fel de proiecte? - Da, Consiliul Județean Brăila va susține, din fonduri exclusiv proprii, realizarea unor studii de fezabilitate pentru o serie de investiții majore din diferite domenii.
- Despre ce anume studii este vorba? Aș începe cu un studiu foarte important pentru noi și pentru brăileni, și anume cel privitor la construirea unei noi unități sanitare pe Șos. Râmnicu Sărat nr. 117, cu o capacitate de 400 de paturi, destinată să răspundă nevoilor tot mai mari de servicii medicale din județ; • Implementarea unui sistem digitalizat de control al intrării/ieșirii pentru tot personalul angajat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, menit să eficientizeze gestionarea resurselor umane și să asigure o mai bună securitate; • Construirea unei arene sportive cu o capacitate de 5.800 de locuri, destinată în principal competițiilor sportive. Proiectul va include amenajarea de terenuri în aer liber, gradene, pavilion administrativ și căi de circulație pietonale și auto, contribuind astfel la dezvoltarea infrastructurii sportive din județ; • Construirea unei tribune adiționale în Sala Polivalentă ”Danubius”, o investiție necesară pentru a găzdui competiții sportive internaționale, până la finalizarea arenei sportive.
Am căutat să reliefăm printre cele mai importante obiective social-economice și cultural-educative ce se au în vedere în județul nostru.
- Vă mulțumim domnule președinte Chiriac pentru informațiile aferente și ne dorim ca acestea ca și altele ce vor urma să fie realizate. - Vă mulțumesc și eu.