×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3806
4.9775
Ziar Braila
Ofițeri anticorupție brăileni, în sprijinul colegilor suceveni


• 10 aprilie 2025, Adriana BURLACU


Percheziții într-un dosar penal ce vizează suspiciuni de corupție în instituții publice. Investigațiile au vizat atât persoane fizice, cât și reprezentanți ai unor instituții publice și agenți economici, existând indicii că în cadrul unor activități administrative și comerciale s-ar fi derulat fapte ilegale cu caracter penal.

Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Structura Centrală, împreună cu colegi din numeroase servicii județene anticorupție au desfășurat pe 7 aprilie 2025, percheziții într-un dosar penal ce vizează suspiciuni de corupție în instituții publice din județele Botoșani și Suceava. Activitățile au avut loc sub coordonarea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava, care au delegat ancheta în contextul unei cauze ce are în vedere presupuse fapte de corupție și infracțiuni asimilate corupției, comise în perioada 2023–2024.

Investigațiile au vizat atât persoane fizice, cât și reprezentanți ai unor instituții publice și agenți economici, existând indicii că în cadrul unor activități administrative și comerciale s-ar fi derulat fapte ilegale cu caracter penal. Ancheta a fost demarată după ce procurorii au obținut autorizările necesare de la instanța competentă, ceea ce a permis declanșarea unei ample operațiuni desfășurate în mai multe județe.

În total, în cursul acestei zile au fost puse în aplicare 39 de mandate de percheziție domiciliară. Dintre acestea, cinci se desfășoară la sediile unor instituții publice din Botoșani și Suceava. Restul vizează locuințele unor persoane fizice, precum și sediile unor firme, în cadrul cărora anchetatorii caută documente, echipamente sau alte probe care pot susține acuzațiile formulate.

Pe lângă structura centrală a Direcției Generale Anticorupție, în desfășurarea acțiunilor participă și reprezentanți din cadrul serviciilor județene anticorupție din Suceava, Buzău, Brăila, Mureș, Neamț, Vrancea, Iași, Harghita, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bacău, Covasna, Galați, Sibiu și Sălaj. Conlucrarea acestor structuri este esențială pentru acoperirea întregului teritoriu vizat de anchetă și pentru asigurarea unei intervenții coordonate și eficiente.

Pentru asigurarea ordinii și a siguranței în teren, la acțiuni au participat și jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, care au venit cu suport operativ în baza delegării procurorilor DNA. Prezența acestora a fost necesară în contextul numărului ridicat de locații vizate și al riscurilor potențiale asociate cu astfel de intervenții.

Dosarul penal se află într-o etapă incipientă a cercetărilor, iar informațiile publice sunt limitate pentru a nu afecta mersul anchetei. Totuși, amploarea perchezițiilor sugerează că este vorba despre o rețea extinsă de persoane și entități implicate, existând suspiciuni că unele dintre faptele investigate au afectat buna funcționare a instituțiilor publice și corectitudinea unor proceduri administrative sau comerciale.

Operațiunea desfășurată reflectă angajamentul instituțiilor de aplicare a legii în combaterea corupției și în protejarea interesului public. În perioada următoare, anchetatorii vor analiza probele ridicate, iar în funcție de concluzii se vor dispune eventuale măsuri procesuale față de persoanele implicate. Autoritățile reamintesc faptul că orice persoană cercetată beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri definitive.