• 1 iulie 2025, Adriana BURLACU
Zilele trecute, la Brăila, s-a desfășurat cea de-a III-a ediție a simpozionului metodico-științific „Orizonturi educative în învățământul primar”, dedicat reflecției pedagogice, schimbului de bune practici și valorizării resurselor culturale locale în procesul educativ. Organizat de Inspectoratul Școlar Județean Brăila, Casa Corpului Didactic Brăila, Școala Gimnazială „Ion Creangă”, consiliul consultativ al învățătorilor, corpul de metodiști și responsabilii de cerc pedagogic, simpozionul a reunit cadre didactice pasionate, invitați speciali și parteneri implicați activ în viața educațională a județului.
„Lecția de folclor”
Debutul proiectului educativ „Lecția de folclor” a adus în prim-plan folclorul copiilor și modalitățile prin care acesta poate fi integrat în activitățile școlare. Atelierul a fost susținut de Maria Radu, învățătoare, interpretă și culegătoare de folclor autentic. Participanții au fost invitați într-o călătorie afectivă și educativă prin lumea folclorului din copilărie, explorând valoarea acestuia ca instrument pedagogic, dar și ca sursă de identitate culturală.
Activitatea s-a bucurat de prezența părintelui paroh Costel Vatră de la Catedrala „Nașterea Domnului”, iar emoția a fost amplificată de copiii, adolescenții și tinerii care au urcat pe scenă pentru a întregi lecția cu interpretări artistice autentice. Atmosfera a fost una de comuniune între generații, între educație formală și patrimoniu spiritual. Fotografiile semnate de Mihaela Cociașu și implicarea „Albinuțelor învățătoare” în organizarea tehnică și artistică au completat tabloul unei activități de suflet.
„Învățământul primar între algoritm și creativitate”
Cel de-al doilea atelier al simpozionului a fost dedicat exemplelor de bună practică din activitatea învățătorilor în anul școlar 2024–2025. Sub titlul „Învățământul primar între algoritm și creativitate”, responsabilele de cerc pedagogic au prezentat inițiative metodice și didactice care demonstrează echilibrul necesar dintre rigoarea curriculară și abordările inovatoare, centrate pe elev.
Un moment de profundă emoție l-a constituit omagierea unor cadre didactice care, la finalul acestui an școlar, au ales să înceapă o nouă etapă a vieții: Doralina Nuțu, Ioana Butoi, Ioana Popescu, Iuliana Sasu și Veronica Lacurezeanu, învățătoare-metodiste, responsabile de cerc și mentori care și-au dedicat cariera formării copiilor și sprijinirii colegilor. Mulțumiri speciale le-au fost adresate de reprezentanții ISJ Brăila – Mihaela Bolovan (ISG), Daniela Petre (ISGA), Cristina Elena Anton (director CCD) și Cătălin Radu (președinte SIB), care au contribuit la crearea unui cadru festiv și cald pentru celebrarea acestor doamne de excepție.
„Brăila rurală”
Inspirat de ediția anterioară a simpozionului (28 mai 2024), atelierul „Brăila rurală” a continuat inițiativa de valorificare a patrimoniului cultural local, în parteneriat cu Asociația Culturală „Bordeiul Verde” și președintele acesteia, Iulian Măcreanu. Acesta a lansat un apel către cadrele didactice și membrii comunităților rurale din județ să contribuie la scrierea istoriei locale prin documentare, interviuri, identificarea obiectelor de patrimoniu și a purtătorilor de tradiție.
Proiectul a prins contur prin secțiunea dedicată „Brăila rurală” de pe site-ul asociației și prin pagina de Facebook aferentă, unde au fost publicate primele articole despre comunitățile din Jirlău, Movila Miresii, Oprișenești, Scorțaru Nou, Șuțești, Tichilești, Unirea, Ciocile, Gropeni, Roșiori. În iunie 2025, Asociația „Bordeiul Verde” a lansat, într-o ediție limitată, dar elegantă, primul număr tipărit al revistei „Brăila rurală”, în care se regăsesc aceste texte.