×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.5116
4.9772
Ziar Braila
“Doar Nichita”… activitate dedicată operei și vieții marelui poet


• 2 aprilie 2025, Adriana BURLACU


Pe 31 martie s-au împlinit 92 de ani de la nașterea uneia dintre cele mai importante figuri ale literaturii române, Nichita Stănescu, prilej cu care în întreaga țară au loc mai multe manifestări cultural dedicate poetului, eseistului și redactorului literar, ale cărui lucrări au marcat profund evoluția poeziei românești. În această zi specială, Centrul Cultural și de Agrement „Chira Chiralina” Brăila a organizat o activitate dedicată operei și vieții marelui poet, intitulată „Doar Nichita”. Manifestarea a avut loc la Casa Memorială Petre Ștefănescu-Goangă, și a fost un moment de reflecție asupra impactului literar al lui Nichita Stănescu asupra culturii românești.

Programul a cuprins alocuțiuni susținute de două cadre didactice cunoscute, care au analizat în profunzime aspecte fundamentale ale operei stănesciene. Prof. dr. Viorel Coman a discutat despre „Nichita Stănescu, de la revelația poeziei, la revoluția ei”, o temă care subliniază modul în care Stănescu a transformat poezia română, aducând o viziune inovativă, ce a adus-o la un nivel de rafinament și complexitate rar întâlnit. Poezia lui Stănescu a reconfigurat limbajul poetic, punând accent pe expresivitatea sunetului și a sensului, iar impactul său asupra generațiilor de cititori și scriitori este greu de măsurat.

Pe de altă parte, prof. dr. Valentin Popa a susținut o alocuțiune cu tema „Filozofia celor 11 elegii”, în care a analizat una dintre cele mai cunoscute serii de lucrări ale poetului, cele 11 elegii care continuă să fie un punct de referință în literatura română. Aceste elegii sunt o sinteză profundă între sensibilitatea artistică și gândirea filosofică, iar abordarea lor de către prof. Popa s-a dorit a fi o înțelegere detaliată a mesajului transmis de Stănescu prin intermediul acestora. Elegiile lui Nichita Stănescu sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai mari realizări ale poeziei românești contemporane, având un impact semnificativ asupra poeziei europene.

Manifestarea a inclus și momente artistice menite să adâncească aprecierea față de creația lui Nichita Stănescu. Mădălina Buduleanu și Diana Ionescu, membre ale Cenaclului Dincolo de cuvinte – Nicolae Băciuț, au recitat fragmente din lucrările poetului, aducându-le la viață în fața publicului. Recitările lor au pus în evidență nu doar frumusețea versurilor stănesciene, ci și complexitatea sentimentelor și gândurilor care stau la baza acestora.

De asemenea, grupul folk Generații a susținut un moment muzical special, care a adăugat un plus de emoție evenimentului. Membrii grupului, Ioana Tăbârcă, Diana Popa, Ioana Axente, Andreea Bobotan, Daniela Popa, Iasmina Munteanu, Sofia Bursuc, Bianca Bujor, Dragoș Cherșunaru și Robert Neculiță, au interpretat piese inspirate din universul poetic stănescian.