• 28 martie 2025, Liliana MUNTEANU
În ultima perioadă medicii oftalmologi brăileni diagnostichează zilic cazuri noi de conjunctivită, primăvara fiind anotimpul în care crește incidența acestei patologii. Deși poate părea o problemă minoră, conjunctivita poate afecta semnificativ calitatea vieții de zi cu zi, mai ales atunci când nu este tratată corespunzător. Această afecțiune oculară se manifestă prin inflamarea conjunctivei, membrana delicată care acoperă partea albă a ochilor și interiorul pleoapelor, poate avea multiple cauze și poate afecta persoane de orice vârstă.
Conjunctivita este o afecțiune oculară des întâlnită și, în majoritatea cazurilor, nu reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea ochilor, dar uneori poate fi extrem de agresivă și contagioasă, mai ales în formele virale și bacteriene, necesitând măsuri de prevenție și tratament adecvat pentru a limita răspândirea. Severitatea simptomelor variază în funcție de tipul conjunctivitei și de modul în care este gestionată. De aceea este bine să știm să recunoaștem semnele timpurii și să apelăm la ajutorul medicului oftalmolog pentru un diagnostic corect și un tratament eficient.
Trebuie știut că în afară de conjunctivitele alergice care apar frecvent primăvara și sunt mai ușor de tratat, există conjunctivite virale și bacteriene care pot fi extrem de contagioase și care necesită tratament cu picături sau unguente antibiotice recomandate de medic și măsuri stricte de igienă și autoizolare pentru a preveni răspândirea.
Indiferent de tipul conjunctivitei, simptomele afectează confortul ocular și influențeaază activități zilnice. Cele mai frecvente simptome includ: roșeața ochilor, mâncărime, senzația de arsuri, senzația de nisip în ochi, lăcrimarea excesivă, secreții oculare, pleoape umflate, sensibilitate la lumină (fotofobie) vederea încețoșată ș.a.
Consultul medical de specialitate asigură un diagnostic precis și recomandarea celor mai potrivite metode de tratament. Spălarea frecventă a mâinilor, evitarea atingerii ochilor sunt esențiale pentru a preveni transmiterea infecției către alte persoane sau către celălalt ochi. De asemenea, în cazul doamnelor, trebuie aruncat orice produs de machiaj pentru ochi sau produs cosmetic folosit în timpul infectării, trebuie curățate și dezinfectate lentilele, ochelarii și obiectele în care acestea sunt depozitate.
Este bine de știut că, de regulă, conjunctivita virală trece în 7-14 zile, conjunctivita becteriană trece aproape întotdeauna în 10 zile, simptomele ameliorânduse în 3-7 zile, iar antibioticele precrise de medic ar trebui să elimine infecția în 24 ore de la prima administrare, iar conjunctivita alergică trece odată ce pacientul se îndepărtează de alergen sau, în cazul alergiilor cronice acestea se țin sub control cu picături pentru ochi sau cu alte medicamente specifice, de asemenea cu recomandare medicală.