• 3 aprilie 2024, Adriana BURLACU
Dată fiind perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel național, a anunțat că va demara controalele tematice specifice, pentru a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure.
La aceste verificări vor participa toți medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județene și circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale.
Potrivit unui comunicat de presă remis cu acest prilej, “controalele urmăresc respectarea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din toate piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/ supermarket, magazine alimentare, etc)”.
De subliniat că în toate piețele agroalimentare și în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea și celelalte produse de origine animală, este asigurat necesarul de personal sanitar veterinar și permanența acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată și duminică.
“Pentru eficientizarea acestor acțiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorități competente județene sau locale (Primării, Consilii Județene, Instituții ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc), în vederea organizării unor acțiuni comune de inspecție și control, în limita competențelor stabilite prin legislația în vigoare și în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorități”, se mai precizează în cadrul comunicatului.
În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor constatate medicii veterinari au dreptul să suspende activitatea unității respective până la remedierea tuturor deficiențelor, să aplice sancțiuni, sau chiar vor putea confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătate.