Regal de poezie, cultură și spiritualitate
24-26 mai 2024: sfârșit de Florar și de primăvară calendaristică, trei zile de poveste, de încântare, de frumusețe și spiritualitate românească, din cadrul Festivalului Internațional de creație și interpretare ,,Ana Blandiana”, festival desfășurat la Brăila în prezența distinsei scriitoare de renume mondial,
Ana Blandiana, membră a Academiei Române, a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarme” și a Academiei Mondiale de Poezie – UNESCO.
În plus, celebra distincție literară primită recent de Ana Blandiana, ,,Prințesa de Asturia pentru litere” acordată de fundația omonimă din Oviedo/Spania, cu o zi înaintea festivalului de la Brăila, a fost încă un motiv de a sărbători poezia printr-un regal de cultură și spiritualitate, la care au mai fost invitați de onoare:
Nicolae Băciuț - scriitor,
Daniela Zeca Buzura - scriitor, realizator de televiziune,
Andreea Răsuceanu - scriitor,
Liviu Stănescu - scriitor, călător, explorator, fotograf.
Festivalul ,,Ana Blandiana” s-a aflat în acest an la cea de-a XII-a ediție, cu tema
,,O călătorie spre marea interioară”. Încă de la începuturile sale, festivalul a avut un succes remarcabil, iar de la an la an s-au adăugat noi coordonate literare, culturale, artistice, spirituale, cu deschidere spre multiculturalitate, interculturalitate și multilingvism. Într-un remember plin de semnificații, cele mai importante momente ale ediției din acest an au fost:
24 mai 2024: Ateliere tematice și dezbateri cu tema ,,Istoria ca viitor” desfășurate la Colegiul Național ,,Gh.M.Murgoci”, dezbatere cu tema ,,Era un loc sau un timp”- la Teatrul „Maria Filotti”, simpozion cu tema ,,Călătorii interioare”- la Casa Memorială ,,Panait Istrati” din Grădina Publică
25 mai 2024: Ateliere tematice la Colegiul Național ,,Gh.M.Murgoci”, spectacolul literar-artistic ,,O călătorie fantastică”- la Școala Gimnazială ,,Mihai Viteazul”, șezătoarea literară cu tema ,,Scrisul- formă de recuperare a trecutului”- la Căminul Cultural din Valea Cânepii.
26 mai 2024: Festivitatea de premiere a Festivalului Internațional de Creație și Interpretare „Ana Blandiana”, în Sala ProArte a CJCPCT Brăila, la care au fost acordate elevilor de gimnaziu și liceu peste 100 de premii pentru creație (poezie, proză, eseu, critică), traducere – limba engleză, limba franceză și limba neogreacă, și scurtmetraj. Lista premianților (din România, Republica Moldova, Italia, Ungaria, Spania, Grecia, Azerbaijan, Germania) poate fi consultată integral pe site-ul evenimentului, festival-anablandiana.ro,
https://drive.google.com/file/d/1NUXcvFVIo1zlDnvmMU7IbWYY0396k1Fy/viewÎn programul artistic sub egida ,,Am fost la capătul lumii” , s-au inclus: un spectacol inspirat de cartea cu același titlu a exploratorului Liviu Stănescu, susținut de elevi ai Cenaclului ,,Beyonds Words – Dincolo de cuvinte- N.B.” , un recital folk, dansuri tradiționale grecești, precum și relansarea volumului ,,Aspațial” de Cristina Vasiliu (publicat la Editura Nico din Târgu Mureș), în prezența editorului Nicolae Băciuț (care a citit fragmente din volum, alături de actrița Maia Morgenstern). În ,,dialogul artelor”, asemeni dialogului cultural dintre generații, și-au mai dat concursul mezzosoprana Adina Papadimas și basul Alin Horia Mânzat, de la Opera Națională din București.
În buna desfășurare a Festivalului Internațional ,,Ana Blandiana” și-au adus contribuția următoarele instituții: Inspectoratul Școlar Județean, Brăila, Colegiul Național ”Gh. Munteanu Murgoci”, Asociația Culturală „Ars Poetica”, în parteneriat cu C.J.C.P.C.T., Brăila, Centrul de Excelență, Teatrul ”Maria Filotti”, Muzeul Brăilei – „Carol I”, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, Colegiul Național Pedagogic ”D. P. Perpessicius”, Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” – Structura Școala Gimnazială ”C. Sandu-Aldea”, Universitatea „Dunărea de Jos”- Facultatea de Litere, Galați, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Mureș.
Nu în ultimul rând amintim contribuția esențială adusă la desfășurarea acestui eveniment cultural remarcabil de la Brăila, a doamnei prof. dr. Gabriela Vasiliu, (Colegiul Național ,,Gh.M.Murgoci”), organizatorul și coordonatorul Festivalului ,,Ana Blandiana”.
,,La Brăila se întâmplă lucruri minunate datorită unor profesori inimoși, a unor elevi deosebiți, cu idei mărețe, iar acest festival care îmi poartă numele aș vrea să fie un ambasador al culturii românești peste hotare”- a spus Ana Blandiana.
,,Când pleci la un drum, lași destinului porțile deschise” - a spus la Brăila Liviu Stănescu, scriitorul și călătorul ce a fost la capătul lumii
Liviu Stănescu, scriitorul și călătorul ce a fost la capătul lumii (experiență de cunoaștere redată apoi și într-o carte,
,,Am fost la capătul lumii”- Editura Humanitas, 2023) s-a numărat printre invitații de onoare ai Festivalului Internațional de creație și interpretare ,,Ana Blandiana”, desfășurat la Brăila în perioada 24-26 mai 2024.

Într-unul dintre atelierele tematice organizate la Colegiul Național ,,Gh.M.Murgoci”, Liviu Stănescu, scriitor, călător, explorator, fotograf, pasionat de Panait Istrati, a transmis elevilor participanți un mesaj plin de semnificații, axat pe curiozități, explorare științifică, interdisciplinară și interculturală. ,,Când plec la un drum mă informez foarte bine. Mai sunt locuri în lume deschise iubitorilor de natură, pline de mister. Când pleci la un drum, lași destinului porțile deschise. Îmi place acest statut incert în care gravitez”. Întrebat de elevi, printre altele, dacă el crede în destin, a spus: ,,Cred în destin pentru că altfel nu aș fi fost atât de norocos să ajung în atâtea locuri misterioase.”
Liviu Stănescu a călătorit în peste 100 de țări, în locuri greu accesibile ori pline de riscuri, pentru a explora frumusețea neștiută a lumii. A fost, printre altele, la Ushuaia (considerat capătul lumii din Țara de Foc), Cape Town, Cabo da Roca, Tonga, Insula Paștelui, Insulele Galapagos, Polul Sud, Bolivia, Zambia, Cambogia, Indonezia, Venezuela, Papua Noua Guinee etc. În călătoriile lui, a trăit marele cutremur din Nepal, de 8,1 grade pe scara Richter, pe cel din India, de ,,doar” 7,4 grade, precum și prima zi a războiului civil din Kenia; sa îmbolnăvit de febră tifoidă în Iran, ori a conviețuit în triburi africane, alături de foști canibali, la limita supraviețuirii.
La Festivalul Internațional ,,Ana Blandiana” de la Brăila, Liviu Stănescu a participat apoi la festivitatea de premiere a elevilor participanți la concursurile de creație literară, traduceri, critică, scurtmetraj, festivitate ce a avut loc sâmbătă, 26 mai 2024, în Sala ProArte a Centrului de Creație Brăila/Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, unde liceenii brăileni pasionați de literatură și teatru, membri ai Cenaclului ,,Beyond Words - Dincolo de cuvinte- N.B”, i-au pregătit o surpriză, punând în scenă un spectacol-colaj de teatru, muzică și proiecții video, cu titlul "Am fost la capătul lumii" .


Spectacolul, creat în jurul poveștilor din călătoriile sale absolut inedite, a încântat publicul datorită rafinamentului artistic și a regiei spectaculoase. Textul și fotografiile incluse în realizarea spectacolului au fost selectate din cartea sa, în regia realizată de coordonatoarele Cenaclului, prof. Daniela Stroe (Școala Gimnazială ,,M.Viteazul”) și prof. dr. Gabriela Vasiliu (Colegiul Național ,,Gh.M.Murgoci”), cu sprijinul actriței Ramona Gîngă.
Cenaclul ,,Beyond Words- Dincolo de cuvinte- N.B” activează în cadrul Centrului Județean de Excelență Brăila.
Valea Cânepii, importantă vatră culturală a Brăilei, gazdă a manifestărilor literar-artistice din a doua zi a Festivalului
În a doua zi a Festivalului Internațional ,,Ana Blandiana”- 25 mai 2024- festival desfășurat la Brăila în prezența renumitei scriitoare de renume mondial, a avut loc la Căminul Cultural din Valea Cânepii, importantă vatră culturală a județului, șezătoarea literară cu tema ,,Scrisul - formă de recuperare a trecutului”. Manifestările literar-artistice au fost organizate cu sprijinul Primăriei din localitate (primar- prof. Teodora Puia), a preotului paroh Mihai Popa și a întregii comunități școlare reprezentată de prof. Veronica Huiu- director al Școlii Gimnaziale Valea Cânepii, prof. de Limba și literatura română Aurelia Popescu (totodată, creator de produse artizanale hand-made, expuse în expoziția cu titlul ,,Din colțul Aurei”). Au mai participat prof. pensionar Aurelia Dârjan (fost director al școlii vreme de 26 de ani), instructor Lenuța Puia, coordonatoarea ansamblurilor artistice ,,Grâușorul Osmănean” și ,,Nicolae Bălan Bocioagă” (cunoscute publicului iubitor de folclor de la festivaluri precum ,,Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, ,,Chira Chiralina” și nu numai), precum și meșterii populari – Marioara Pîrlitu și Mihai Pîrlitu (mamă și fiu).
Alături de Ana Blandiana, au fost invitați de onoare ai festivalului: Nicolae Băciuț- scriitor, redactor - șef al revistei ,,Vatra veche”, director- Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Mureș, dr. Daniela Zeca-Buzura- scriitor și realizator de televiziune la TVR Cultural, Andreea Răsuceanu- scriitor, Liviu Stănescu- scriitor, călător, explorator, autorul unei cărți spectaculoase, inspirată din realitate, ,,Am fost la capătul lumii” (lansată recent și la Brăila).
Într-o atmosferă de înaltă vibrație sufletească, sala Căminului Cultural din Valea Cânepii a reunit, într-un cadru inedit, cu un decor festiv, plin de culoare și simboluri rustice, tradiționale, arhetipale, localnici, fii ai satului de toate vârstele, iubitori de frumos, elevi și profesori din Galați și Brăila, scriitori cu notorietate din diferite alte colțuri ale țării: București, Târgu Mureș. Membrii Cenaclului literar ,,Alter Ego” al Bibliotecii Județene ,,Panait Istrati” (dr. Liviu Chifane, coordonator, alături de Adrian Victor Vank, Mara Lauretta Balaban, Virgil Andronescu, Ana Sofian, Ana Maria Zlăvog, Andrei Busurcă, Ștefan Ionescu) au prezentat creații personale de poezie și proză. Din partea Muzeului Brăilei ,,Carol I” au participat conf. univ. dr. Zamfir Bălan, moderatorul activității, și Brândușa Ilie - muzeograf - Secția de Etnografie a Muzeului Brăilei - care a prezentat aspecte importante din istoria satului Valea Cânepii în proiecții video comentate. Scriitorul Vasile Datcu a conturat rolul evenimentelor sociale în arta literară. Au mai participat prof. dr. Ștefan Aftodor- directorul Centrului Județean de Excelență Brăila, prof. Iulia Georgescu- inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean Brăila, profesorii brăileni de Limba și literatura română: dr. Georgiana Troia, Daniela Stroe, Steluța Neagu, Nicoleta Murgu, Petruța Cain, Tudosie Liliana și, nu în ultimul rând, prof. dr. Gabriela Vasiliu (Colegiul Național ,,Gh. M. Murgoci”) - inițiatorul și organizatorul festivalului.
În program au fost incluse: vizita Bisericii din localitate (cu hramul Sfântul Nicolae), vizită la Muzeul Satului din Valea Cânepii și un remarcabil spectacol artistic susținut de cele două ansambluri populare (jocul de ,,Drăgaică”, Pandelașul etc. au încântat invitații, în timp ce, ca la o veritabilă șezătoare, bătrânele satului croșetau, transmițând mai departe acest meșteșug tinerilor dornici să descopere autenticitatea tradițiilor populare românești). Remarcabil e și faptul că Muzeul Satului din Valea Cânepii a fost creat în 2007 printr-un program de granturi pentru dezvoltare școlară, la inițiativa școlii și prin contribuția doamnei prof. Aurelia Popescu. Muzeul conține exponate donate de localnici de o incontestabilă valoare artistică, etnografică.
În dialogul dintre scriitori și intervențiile acestora, am remarcat poeziile lui Nicolae Băciuț, exuberanța călătorului Liviu Stănescu, rafinamentul obiectiv al Andreei Răsuceanu, ori viziunea pertinentă a Danielei Zeca Buzura privind privilegiul nostru de a fi contemporani cu cea mai importantă poetă a momentului, Ana Blandiana, premiată la Oviedo/Spania, cu o zi înaintea festivalului de la Brăila, cu distincția ,,Prințesa de Asturia”, acordată de fundația omonimă. Nu în ultimul rând, a tras atenția opinia elogioasă a distinsei poete Ana Blandiana privind rolul marcant al profesorului în educația culturală, spirituală și artistică a elevilor.
,,Scrieți că existați, scrieți că există la Brăila acest cenaclu, scrieți că vă întâlniți si că vă citiți unii altora, că nu renunțați și nu obosiți… Chiar mi se pare ceva absolut extraordinar, demn de toată stima și cinstea și sper să ne mai întâlnim și aici și în altă parte” - a mai spus Ana Blandiana.
În final, doamna primar a comunei Unirea, Teodora Puia, a înmânat Anei Blandiana o plachetă omagială, în semn de mulțumire pentru vizita memorabilă în această zonă rurală plină de tradiții.
De asemenea, produse apicole realizate de producătorii locali Șerban Vasile și Răducan Iulian au încântat oaspeții.