• 16 ianuarie 2025, Adriana BURLACU
Deși se vor acorda și în acest an, cardurile sociale vor fi mult mai goale, față de anul trecut. Programul național Sprijin pentru România continuă și în acest an, dar vine cu multe modificări legate de valoarea și frecvența acordării acestui sprijin material destinat persoanelor vulnerabile. Astfel, voucherele pentru alimente și mese calde vor avea o valoare nominală de 125 de lei și vor fi distribuite o singură dată la șase luni. Deocamdată însă nu s-a stabilit niciun calendar de acordare pentru 2025, iar subsecretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) Răzvan Popescu a precizat că în mod sigur cardurile nu vor fi alimentate în ianuarie. De subliniat și faptul că în acest an lista de beneficiari va fi ceva mai redusă față de anul trecut. Mai exact, în 2025, sprijinul va fi oferit următoarelor categorii de persoane: pensionarii cu vârsta de minim 65 de ani care primesc indemnizație socială; persoanele cu handicap care se încadrează în pragurile de venit stabilite și familiilor/persoanelor singure care beneficiază de ajutorul de incluziune.
Anul trecut, la nivelul județului Brăila existau în jur de 15.000 de beneficiari ai acestui sprijin, fiind vorba despre pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei; copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei; familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei; familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare și persoanele fără adăpost.
Anul trecut, ajutorul acordat prin cardurile sociale însuma un sprijin total de 1.500 de lei/an, iar acesta se acorda în tranșe a câte 250 de lei la fiecare două luni.