• 19 noiembrie 2024, Adriana BURLACU
În perioada 8 – 14 noiembrie 2024, Poliția Română a continuat acțiunile pe linia siguranței școlare în unitățile de învățământ preuniversitar, iar acestea vor continua pe tot parcursul anului școlar.
În acest scop, în perioada menționată, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice, la nivelul structurilor Poliției Române, polițiștii au acționat în dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice, prin includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii și plecării, la și de la cursuri, a elevilor.
La nivel național, au fost derulate 2.666 de activități de prevenire și de informare, în cadrul a 2.153 de unități de învățământ preuniversitar, la care au participat 81.039 de beneficiari. Dintre acestea, la 1.521 de ore de curs au fost abordate tematici pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență, având ca scop creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying și a celui de violență școlară. În plus, pentru conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește consumul și traficul ilicit de droguri/substanțe interzise, au fost derulate 433 de activități, precum și 422 de activități pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenție în diferite situații. Au fost controlate 149 de unități de învățământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, iar în urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale și adresate 19 informări și solicitări autorităților și instituțiilor publice cu atribuții specifice privind siguranța în unitățile de învățământ.
Concurs național de creație virtuală ,,Vocea ta e soluția”
În cadrul Campaniei ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”, în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025, a fost demarat Concursul național de creație virtuală ,,Vocea ta e soluția.”. Acesta are drept scop stimularea și dezvoltarea gândirii critice, stimularea creativității, cultivarea și dezvoltarea spiritului de competiție și fair-play, precum și a comunicării interpersonale.
Concursul se adresează elevilor din clasele a VI-a – a VII-a , respectiv elevilor din clasele a IX-a – a XI-a, se desfășoară între echipe mixte formate din minimum 3 și maximum 6 elevi pe nivel de clasă și constă în realizarea de către elevii de gimnaziu a unui un short/reel având ca temă ,,Prevenirea și combaterea violenței școlare”, de către elevii de liceu a unui short/reel având ca temă ,,Prevenirea și combaterea traficului și a consumului de substanțe interzise”.
“Mesajele transmise, prin intermediul short-urilor/reel-urilor create, trebuie să încurajeze copii, părinții și comunitățile să acționeze, să se implice și să ia atitudine împotriva violenței școlare, precum și a traficului și consumului de substanțe interzise. Participarea la concurs este condiționată de înscrierea unităților de învățământ preuniversitar prin completarea și trimiterea formularului de înscriere, iar videoclipul realizat de elevi va reprezenta rezultatul efortului întregii echipe, sub îndrumarea profesorului coordonator. Mesajele transmise, prin intermediul short-urilor/reel-urilor create, trebuie să încurajeze copii, părinții și comunitățile să acționeze, să se implice și să ia atitudine împotriva violenței școlare, precum și a traficului și consumului de substanțe interzise. Concursul presupune o singură probă ce constă în realizarea unui short/reel, iar pentru stabilirea echipei câștigătoare se vor organiza trei etape de jurizare. La etapa națională a concursului se acordă un Premiu I, un Premiu II și un Premiu III echipei/echipelor în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute pentru fiecare ciclu educațional, iar premiile vor fi asigurate de către Corpul Național al Polițiștilor și asociațiile/fundațiile partenere”, au precizat reprezentanții Poliției Române, printr-un comunicat de presă remis cu acest prilej.