Oficial, am intrat în ultima lună din an, una în care marcăm în mod festiv Sărbătorile de Iarnă. Este și luna în care se aud cele mai multe petarde, dar se folosesc și multe artificii, așa că este nevoie să se știe ce prevede legea în acest caz. De altfel, cel puțin pe unele străzi din municipiu, a început deja să se audă zgomotul produs de pocnitori.
Cadrul legal aflat în vigoare permite ca materialele pirotehnice să poată fi comercializate, în această perioadă, inclusiv online. De subliniat însă că doar persoanele cu vârstă de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil. Este vorba despre acele articole pirotehnice care pot fi folosite în spații restrânse, inclusiv în interiorul locuințelor, dar și cele de scenă care fac parte din categoria 1 și P1, iar aici ne referim la focuri sau bețișoare bengale; pocnitori de Crăciun; jerbe; granule scânteietoare; chibrituri detonante; pocnitori pentru petreceri; pocnitori cu confeti; bobițe explozive. Cei care ignoră aceste recomandări legate de vârsta minimă și categoriile de articole pirotehnice riscă să primească amenzi care sunt cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei.
De asemenea, trebuie să se mai știe că articole pirotehnice din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 și T2 pot fi utilizate doar de persoane autorizate ca pirotehnicieni și numai în anumite condiții. Aici vorbim despre articole pirotehnice precum petardele, bilele pocnitoare sau pocnitorile săltărețe.
Cum pot fi utilizate articolele pirotehnice
În lege se mai menționează faptul că articolele pirotehnice de divertisment pot fi utilizate „cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului”. Trebuie să se știe că materialele pirotehnice de divertisment nu pot fi utilizate în intervalul orar 24.00 – 6.00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau international. în astfel de situații sunt eliberate avize speciale de către autoritățile locale.
Totodată, pocnitorile și artificiile nu pot fi utilizate la o distanță mai mică de 50 m de locuințele cu până la patru etaje și la mai puțin de 100 m față distanță de cele mai înalte. Să nu uităm nici faptul că legea prevede că materialele pirotehnice nu pot fi folosite la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze. Legea interzice ca astfel de materiale să fie utilizate în zonele în care există risc de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre, pe drumurile publice, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane. Pocnitorile și artificiile nu pot fi utilizate la o distanță mai mică de 500 m de păduri. Nerespectarea acestor reglementări se sancționează cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei.