• 14 martie 2025, Liliana MUNTEANU
Cu toții știm, dar deseori ignorăm că înainte de administrarea medicamentelor pentru noi, pentru membrii familiei noastre sau rudelor apropiate trebuie consultat medicul. Deși pentru o gamă largă de medicamente nu este nevoie de rețetă (cum ar fi laxativele, antiacidele, antidiareicele, remediile împotriva răcelii și gripei, antialergicele, antialgicele) trebuie să ținem cont de faptul că acestea pot interacționa cu alte medicamente deja aflate în organism și pot provoca probleme grave de sănătate. Se recomandă întotdeauna citirea cu atenție a prospectului înainte de administrare deoarece unele dintre substanțele active din componența medicamentelor au restricții în ceea ce-i privește pe copii, pe bătrâni și pe bolnavii cronici aflați sub tratament.
Surse din domeniul farmaceutic afirmă faptul că aproximativ 80% dintre medicamentele vândute în farmacii nu au rețetă medicală. Pacienții se adresează farmaciștilor solicitând medicamentele pe care le cunosc din reclamele TV sau suplimente despre care citesc în reviste sau pe rețelele de socializare cu gândul că li s-ar potrivi și lor.
Specialiștii în sănătate avertizează că nu este indicat să luăm medicamente după urechi, doar ca să ne simțim mai bine. De asemenea, nici suplimentele alimentare cum sunt banalele vitamine și minerale nu se administrează decât dacă în urma efectuării analizelor de laborator specifice se evidențiază anumite carențe.
Excesul de medicamente și suplimente alimentare pot avea efecte distructive pentru sănătate. Medicii și farmaciștii recomandă pacienților să nu înghită medicamente dacă nu au consultat medical în prealabil.