• 8 octombrie 2024, Adriana BURLACU
Sâmbătă și duminică la Brăila a avut loc Gala “Ana Aslan”, o manifestare organizată pentru a marca în mod aparte împlinirea a 50 de ani de la admiterea medicului Ana Aslan în Academia Română. Cu acest prilej, au fost înmânate mai multe premii către personalități ale lumii medicale și academice românești, prezente cu această ocazie în orașul în care s-a născut academicianul de renume mondial.
Este vorba despre Premiul pentru implicare deosebita în cercetările legate de problematica vârstnicilor; Premiul pentru inițiative din domeniul pregătirii în geriatrie; Premiul pentru bune practici în domeniul îngrijirii vârstnicilor; Premiul pentru activități de voluntariat, dedicate persoanelor vârstnice; Premiul pentru crearea unor medii de existența adaptate vârstnicilor; Premiul pentru activități de mass-media dedicate vârstnicilor; Premiul pentru activități dedicate vârstnicilor, realizate de către entități religioase; Premiul pentru o carieră profesională dedicată geriatriei; Premiul acordat unei unități administrativ-teritoriale implicate în susținerea geriatriei și gerontologiei.
Președintele comisiei de jurizare, care a decis care sunt cei care vor primi distincțiile a fost a fost academician Georgeta Filipi - membru de onoare al Academiei Române, iar membri au fost academician Doina Banciu - președintele Academiei Oamenilor de Știință din România, prof. dr. Cătălina Poiană - președintele Colegiului Medicilor din București, prof. dr. Camelia Diaconu - președintele Uniunii Medicale Balcanice, Cristina Nedelcu - secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, Doina Melinte - Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Petronela Dobrin - jurist al Senatului Românie, șef Departament Relații Europene, Veronica Dobrin - reprezentant al vieții culturale brăilene și al societății civile și prof.dr. Gabriel Prada, președintele Societății Române de Geriatrie.
Cu acest prilej, președintele Academiei de Științe Medicale, Mircea Beuran, a propus cu această ocazie reînființarea rețelei de servicii medicale profilactice de tip ambulator, concepută de academicianul Ana Aslan: Având în vedere creșterea continuă a prevalenței persoanelor vârstnice și mai rapidă a celor de peste 75 de ani în România, se impune să instituim din nou un sistem de servicii medicale profilactice de tip ambulator, conform celui existent în timpul doamnei academician Ana Aslan. Propunerea este de a recrea rețeaua de tip ambulator înființată de doamna academician Ana Aslan, adaptată la contextul actual al condițiilor noastre de sănătate și condițiilor sociale în care trăim. Doamna academician Ana Aslan și-a dedicat întreaga activitate și chiar existența vârstnicilor din România, luptând pentru ameliorarea stării de sănătate și a situației lor sociale.
În cadrul Galei au mai fost organizate și două sesiuni de comunicări științifice, unde au fost prezentate lucrări susținute de dr. Theodora Bărbulescu-Poli (fosta șefă de cabinet a Anei Aslan) - vicepreședintele Fundației “Ana Aslan”, conf. dr. farm. Gabriela Vlăsceanu, prof. dr. Gabriel Prada, farm. Ion Bobaru, dr. Maria Diaconescu, dr. ing. Cerasela Măciucă. La manifestare a fost prezent și director general al Companiei Zentiva, producătorul medicamentului Gerovital, Simona Cocoș.
Galei Premiilor “Ana Aslan” a fost organizată de Fundația “Ana Aslan” în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila și Consiliul Județean Brăila.