• 9 iulie 2025, Adriana BURLACU
Casa Umorului Desenat, parte a Muzeului Brăilei „Carol I”, a fost gazda unei activități educaționale inedite, desfășurate sub titlul „Zâmbete modelate. În lut.” Atelierul, dedicat elevilor din clasele primare, a fost coordonat de Elena Nicoleta Albu, educator muzeal în cadrul Serviciului Relații cu Publicul, și a avut ca obiectiv valorificarea patrimoniului muzeal într-o manieră interactivă, artistică și accesibilă celor mici.
Pornind de la expozițiile „Personalitățile Brăilei”, cu lucrări semnate de caricaturistul Gabriel Rusu, și „Râsul, de profesie”, ce include creații ale artistului Viorel Baciu și ale fondatorilor Casei Umorului Desenat, elevii au fost invitați să descopere lumea expresiilor faciale și să înțeleagă cum pot fi transmise emoțiile prin artă. Copiii au avut ocazia să observe, să analizeze și să interpreteze portrete caricaturale, înainte de a-și crea propriile lucrări tridimensionale din lut.
Participanții, elevi ai Liceului de Arte „Hariclea Darclee” și ai școlilor gimnaziale „Ion Creangă” și „Fănuș Neagu”, însoțiți de Mădălina Done Calomeiț, profesor pentru învățământ primar, au pătruns într-un univers al expresivității, în care imaginația și spontaneitatea au fost încurajate. Fiecare copil a primit materiale și instrumente pentru a-și realiza propria caricatură în lut, lucrând individual, dar într-un cadru colaborativ care a încurajat dialogul și schimbul de idei.
Activitatea a pus accent pe experimentare și originalitate. Elevii au fost provocați să redea o emoție specifică, bucurie, uimire, furie, tristețe sau amuzament, prin expresia facială a personajului creat. Procesul artistic a fost dublat de explicații și ghidaje menite să-i ajute să înțeleagă mai bine limbajul nonverbal și să reflecteze asupra modului în care chipul uman poate spune o poveste fără cuvinte.
Atelierul a demonstrat încă o dată importanța muzeului ca spațiu viu de învățare și conexiune cu arta și cu sinele. Într-o atmosferă relaxată și plină de zâmbete, micii participanți au plecat nu doar cu lucrări originale realizate de propriile mâini, ci și cu o înțelegere mai profundă a comunicării prin artă.