×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.5658
4.9769
Ziar Braila
Pași spre reintegrarea socială a celor din spatele gratiilor


• 11 februarie 2025, Adriana BURLACU


Centrul de Detenție Tichilești Brăila a anunțat că și în acest an se vor continua activitățile, în concordanță cu Planul de management al serviciului Reintegrare Socială. Obiectivul țintă al echipei alcătuită din educatori, psihologi, asistenți sociali este îndreptat spre deschiderea către comunitate și reintegrarea socială a foștilor condamnați.

În calitate de partener oficial al Centrului de Detenție Brăila Tichilești, conform Protocolului de colaborare cu nr. 21273/02.08.2024, în activitatea de susținere a dezvoltării culturale și sociale, Asociația Academica Proiect Brăila, a propus un proiect inedit pentru persoanele custodiate la nivelul centrului. Intitulat „20+40+60+ Proiect Intergenerațional în Penitenciar”, proiectul își propune implicarea celor două entități, prin mijloacele specifice, în comunitate, unindu-și în acest scop resursele în acțiunea de intervenție față de persoanele private de libertate.

Proiectul este finanțat prin Programul ERASMUS+ al Comisiei Europene, Acțiunea Cheie 1 – Educația adulților, contract numărul: 2024-01-RO01-KA122-ADU-000207030, implementat de Asociația ACADEMICA PROIECT Brăila și implică, pe lângă activitățile comune și două mobilități. Prima mobilitate este în Portugalia în luna februarie anul curent, iar cea de-a doua va avea loc în Turcia, la o dată ce va fi stabilită prin calendarul proiectului.

La prima mobilitate vor răspunde prezent doi dintre specialiștii unității, respectiv inspector principal de poliție penitenciară Raluca Bocioagă, cu atribuții de coordonator proiecte și programe de competență profesională asistent social și inspector principal de poliție penitenciară Mirabela Dima, șef serviciu educație. Întreaga activitate a proiectului de parteneriat inițiat de Asociația ACADEMICA PROIECT Brăila, coordonată de dr. Eduard Claudiu Brăileanu, este gândită într-o manieră dinamică și colaborativ.

Proiectul urmărește ca principale obiective: pregătirea a minim 20 persoane (staff, voluntari si parteneri ai asociației) în spiritul valorilor europene, pentru lucrul cu deținuții, optimizarea competențelor de dezvoltare durabilă pentru un număr de minim 200 beneficiari din cele două penitenciare din Braila și dezvoltarea de competențe sociale pentru minim 200 beneficiari prin participarea la activitati de învățare și de petrecere a timpului liber (alfabetizare digitală, limbi străine, dans etc)

Pe parcursul derulării proiectului se vor desfășura activități variate, flexibile pentru motivarea minorilor și tinerilor pentru învățare și creșterea performanțelor prin dezvoltare personală, stimularea creativității, a lucrului în echipă și a cooperării, jocuri de miscare/sportive, jocuri de rol, activități de educare a limbajului, activități practice, activități artistico-plastice și activități ecologice, atât în incinta unității, cât și în afara acesteia, cu instituția parteneră.

Pornind de la astfel de exerciții participanții vor putea singuri să își însușească alternative comportamentale care să-i ajute în gestionarea unor diferite tipuri de emoții. Demersul face parte din campania sensibilizare a comunitãții cu privire la problematica reintegrãrii sociale a persoanelor internate.