×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3576
4.9775
Ziar Braila
“Am un singur gând: să nu-i dezamăgesc niciun moment pe cei ce m-au ales cu încredere ca primar al orașului”


• 12 aprilie 2025, Stan MUNTEANU


• Aceasta este o deviză, de zi cu zi, a doamnei prof. Florentina Carșote,
primar al orașului Însurăței •


Străvechea așezare a Însurățeiului, cea mai mare localitate a județului nostru - după Municipiul Brăila - are peste două secole de ființare, aici în inima Câmpiei Bărăganului. “Despărțită” în două de Șoseaua națională care leagă orașele Brăila și Slobozia, localitatea e și mai veche, decât o definesc rigorile administrative; aici, cu mult înainte de Războiul de Independență, exista deja un sat, Mușețeanca, aflat pe o moșie întinsă, unde își trăiau viața câteva sute de locuitori așezați aici încă de pe la începutul anilor 1800.

Lor li s-au alăturat apoi și alte câteva zeci de tineri împroprietăriți prin Legea agrară inițiată sub domnia lui Cuza, în 1864 și care doreau să-și întemeieze aici, ca tineri “însurăței” o familie. Drumul început acum peste două secole a fost lung și de foarte multe ori și anevoios. Atuul așezării a fost dat și de faptul că Dumnezeu le-a dat aici oamenilor un pământ bun și roditor pentru cereale, iar în puținele locuri nisipoase au fost amenajate culturi de viță de vie. Totul a fost însă posibil și prin truda a zeci și zeci de generații care au știut să poarte pe umerii lor, cu demnitate, destinul acestor meleaguri, de la primele începuturi și până astăzi, când Însurățeiul este un oraș brăilean, modest ca așezare, dar cu voință și ambiția dezvoltării și edificării unei vieți mai civilizate, la nivelul standardelor europene. Deși azi timpurile nu-s chiar atât de simple, noi aflându-ne încă sub semnul unei tranziții prea mult și prea mult întinse pentru România și români…

Viața acestui oraș mic din câmpia Brăilei este o istorie a unei deveniri în timp și spațiu. Ca orice istorie, întinsă pe niște sute de ani, nici cea a Însurățeiului nu poate fi redată în cuvintele tipărite ale unui reportaj, oricât ne-am strădui s-o facem. Dar ca orice istorie a unor așezări e făurită de oameni, trăită și păstrată în inimile acestora, iar în timp, transmise din generație în generație.


“Am crescut cu și printre oamenii orașului nostru,
Deci viața mea a fost și va fi doar aici printre ei, și n-o să concep niciodată să trăiesc altfel”

Doamna profesoară Florentina Carșote este primar ales al orașului de anul trecut. De Însurăței s-a simțit legată însă din fragedă copilărie, de la șase ani. Aici a făcut primii ani de școală primară și gimnazială, la Școala Gimnazială “Spiru Haret”. După liceu și Facultatea de Limba și literatura română s-a întors iarăși la Însurăței, ca profesoară la aceeași școală gimnazială, unde a devenit apoi director adjunct. Apoi a intrat în administrație ca viceprimar, alături de fostul primar, ing. Ionel Gheorghe, de la care ne mărturisește sincer, a învățat multe lucruri bune în materie de administrație. Și ca profesoară și ca director de școală, și ca viceprimar, și acum ca primar s-a implicat în tot ceea ce s-a realizat la Însurăței.

- Însurăței m-a adoptat și m-a crescut cum s-ar spune acum aproape 40 de ani și tot ceea ce am simțit, simt și voi simți cât voi trăi este obligația de a întoarce astfel oamenilor de aici tot binele pe care mi l-au făcut. Nu pot concepe să trăiesc altfel și asta simt, îndrăznesc să cred, și fetele mele Ana-Maria și Teodora.


O candidatură fără prea multe emoții…

- Peste puțin timp veți împlini un an ca primar al orașului, aleasă de oamenii de aici cu aproape 70 la sută din voturi. Am stat împreună de vorbă și anul trecut, înainte de votare când aveați în față o agendă al cărui conținut îl știați pe dinafară; cuprindea obiectivele pe care le voiați îndeplinite ca primar.

- Programul ăsta îl am și azi, pe birou, deși îl știu pe dinafară.

- Nu păreați să aveți emoții…

- Chiar nu aveam. De ce să fi avut?

Trăiam aici de aproape 40 de ani - mai precis de 38 de ani. Cunoșteam oamenii și aceștia mă cunoșteau pe mine. Mi-am spus normal, dacă oamenii îmi acordă încrederea lor, nu trebuie să-i dezamăgesc în niciun fel. Poate că în relațiile personale, nu poți mulțumi pe toată lumea, dar în materie de încredere colectivă, nu trebuie să-i dezamăgești, nu trebuie să-i minți.

- Chiar președintele Consiliului Județean, dl Francisk Iulian Chiriac, a spus-o și verbal, la numirea dvs. în post, dar și în scris: “Florentina Carșote este primarul de care orașul Însurăței are nevoie. Ce a recomandat-o și o recomandă și în continuare a fost și rămâne faptul că e un om de cuvânt, foarte apropiat de oamenii Însurățeiului. Este o femeie ambițioasă și cu viziune și are în spate o echipă devotată orașului, o echipă ce demonstrează că se poate”.

- Ce să spun decât ce am spus și atunci când dl președinte Chiriac mi-a spus aceste cuvinte de față cu atâția concetățeni ai noștri? Că aceste spuse mă onorează ca om și primar, că nu trebuie să uit niciun moment de încrederea ce mi-a fost acordată atât din partea domniei sale cât și din partea fiecărui cetățean al Însurățeiului.

- Doamnă primar, ce înseamnă azi orașul pe care-l conduceți ca primar?

- Un oraș cu 5870 de locuitori și cu aproape 2500 de gospodării.

- Ce ne puteți spune legat de dezvoltarea orașului?

- Suntem o așezare urbană modestă, avem însă ambiția de a ne dezvolta. Am beneficiat și beneficiem și-n continuare în ceea ce am realizat și avem un curs de realizare de fonduri europene, naționale și de la nivelul județului, prin Consiliul Județean, unde am găsit oricând sprijin, inclusiv din partea domnului președinte Chiriac dar și a altor factori decizionali implicați. Suntem azi un oraș agroindustrial în expansiune, datorită și sprijinului primit, a fondurilor alocate dar și a hărniciei concetățenilor noștri.

- Căror surse își datorează existența locuitorii Însurățeiului?

- Din agricultură, din creșterea animalelor, legumicultură, cultivarea viței de vie dar și din diverse alte activități agroindustriale.

- Ne puteți exemplifica?

- Avem asociații de agricultură, o unitate de producere a vinurilor, o fabrică de condimente și diverse unități de producții agricole.

- În privința urbanismului ce ne puteți spune?

- Avem blocuri ce însumează 500 de apartamente iar în interiorul orașului peste 40 de km străzi asfaltate, peste 10 km trotuare noi.

Ne-am propus totodată lucrări de reabilitare și de extindere de trotuare pe câteva străzi ale orașului: Tineretului, Nicolae Iorga, Distileriei, Mihail Kogălniceanu și Nicolae Bălcescu, precum și înființarea unei rețele cu apă potabilă în cartierul Dropia.

Un liceu tehnologic “Nicolae Titulescu” unde învață azi peste 800 de elevi din oraș dar și din localitățile învecinate, Școala Generală Spiru Haret și patru grădinițe moderne cuprinzând peste 500 de școlari și preșcolari, dispensare moderne cu personal de specialitate încadrat, medici și surori medicale, casă de cultură, unități comerciale alimentare și agroalimentare, parcuri de recreere, atât în zona centrală a orașului, cât și în satul aparținător Lacu Rezi.

parc joaca insuratei
- La ce se lucrează în prezent?

- La continuarea etapei a IV-a de asfaltare interioară, urmează încheierea și recepția lucrărilor de canalizare pe aproape 8 km, amenajare de spații verzi în zona centrală și de parcări atât în zona centrală cât și pe unele străzi interioare, iar în materie de sănătate, împreună cu dl dr. Ștefan Caragață ținem să redeschidem centrul de permanență medicală. În perioada imediat următoare vom finaliza un proiect amplu de dotare cu materiale didactice.

Mai avem însă și alte proiecte de viitor despre care vom informa la momentul potrivit.

- Vă dorim să le împliniți pe toate, doamnă primar și mulțumim pentru timpul acordat.