• 15 iulie 2024, Adriana BURLACU
Căldurile excesive din ultima vreme îi determină pe mulți brăileni să recurgă la tot felul de metode în încercarea de a se mai răcori puțin. Din păcate, uneori, ignorarea recomandărilor autorităților poate costa chiar și viața. Un astfel de incident regretabil s-a produs duminică, 14 iulie, când un tânăr de 21 de ani din localitatea Tichilești, județul Brăila, s-a înecat în apele Dunării în timp ce încerca să se răcorească. Căutările tânărului au început imediat după dispariția sa, până luni, 15 iulie, corpul acestuia nu a putut fi recuperat. S-au implicat în acest sens mai mulți scadandri de la ISU ”Dunărea” Brăila, ISU Galați și ISU Tulcea.
După cum aminteam în numerele trecute ale ziarului nostru, temperaturile ridicate din ultima perioadă îi determină pe tot mai mulți tineri să se răcorească puțin la scăldat. Din păcate, mulți dintre ei aleg să o facă în locuri neamenajate special în acest sens. Pe această cale, pompierii brăileni trag un semnal de alarmă și avertizează că locurile neamenajate, precum canalele de irigații, anumite porțiuni de pe malul Dunării sau lacurile, trebuie evitate. Acestea prezintă risc crescut de înec.
De altfel, potrivit unui anunț făcut de Inspectoratul General de Pompieri, se recomandă să “nu vă scăldați în râuri, lacuri sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenții sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci. Dacă nu știți să înotați foarte bine, nu vă aventurați în locuri periculoase, nesupravegheate; folosiți în acest scop doar bazinele special amenajate și supravegheate de personal calificat. Se vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement și se va folosi întotdeauna echipamentul de protecție furnizat de acesta, iar părinților le recomandam să-și supravegheze atent copii și să nu-i lase niciodată singuri în apă”.
Și cadrele medicale atrag atenția că scăldatul în locuri neamenajate vine la pachet cu risc major de înec, dar și de îmbolnăvire.