• 24 aprilie 2024, Adriana BURLACU
Rezultatele analizelor efectuate recent de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) au scos în evidență faptul că ouăle și carnea de pui din România sunt fără riscuri pentru consumatori. În plus, reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România susțin că producătorii români respectă cu strictețe legislația în vigoare.
“Rezultatele analizelor au arătat că, din cele 2.721 de probe prelevate din carne de pasăre și 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni și alte reziduuri, nu a fost depistată nicio probă neconformă, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o probă a fost neconformă”, a precizat Ilie Van, președinte UCPR. De asemenea, tot Ilie Van a mai adăugat că “numărul de probe analizate în 2022 pentru România este superior numărului mediu de probe analizate în UE, fiind efectuate 2.721 de teste pentru hormoni și alte substanțe reziduale în carnea de pasăre, 481 de probe prelevate din ouă de consum precum și 269 de probe pentru reziduurile de antibiotic”.
Metodele de analiză și control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate și verificate anual de către Comisia Europeană. Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat, de către reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), fără ca producătorii să fie informați. De asemenea, crescătorii de păsări și fermierii sunt obligați să facă săptămânal supraveghere prin programe de autocontrol.
Referitor la utilizarea antibioticelor, președintele organizației crescătorilor de păsări din România a subliniat că acestea sunt folosite doar în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar.
“În fiecare exploatație avicolă din România există un registru în care se menționează obligatoriu denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament și timpul de așteptare necesar eliminării antibioticelor din organism. Totodată, după sacrificare, se prelevează din nou probe, atât din carne cât și din furaje, care se analizează“, au mai adăugat reprezentanții UCPR.