• 29 octombrie 2024, Adriana BURLACU
Siguranța cetățenilor este o prioritate! Nu este o simplă expresie, ci o realitate. Cel puțin așa susțin structurile Inspectoratul de Poliție Județean Brăila care acționează permanent pentru prevenirea și combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniștea comunității, fiind pregătite să intervină atunci când situația o impune. De altfel, polițiștii au anunțat, pe această cale, că au acționat la nivelul întregului județ pentru a preveni faptele antisociale, organizând 15 acțiuni și au intervenit la 50 de evenimente, dintre care 48 au fost sesizate de cetățeni prin 112.
Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 140 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 72.000 de lei, iar ca măsură complementară aceștia au reținut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce șase permise de conducere și șase certificate de înmatriculare.
Un astfel de exemplu este și noaptea de 26 spre 27 octombrie când în intervalul orar 18:00 - 02:00, în municipiul Brăila și pe raza secțiilor rurale arondate a fost organizată o acțiune tip „Razie”, cu efective mărite, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de siguranță rutieră și prevenirea, combaterea faptelor antisociale și a traficului și consumului de substanțe psihoactive.
În cadrul acțiunii au fost angrenați polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila. Acțiunea a vizat prevenirea și combaterea oricăror fapte cu violență pe stradă, în baruri și în zona societăților cu profil de săli de jocuri de noroc și pariuri sportive, precum și depistarea participanților la traficul rutier care încalcă normele legale privind circulația pe drumurile publice. În cadrul acestei acțiuni, pe raza de competență a Secției 2 Poliție Rurală Brăila au fost verificate 47 de societăți comerciale, legitimate 265 de persoane, controlate 228 de vehicule, atât persoanele, cât și vehiculele în cauză fiind verificate în aplicația eDAC și au fost testați cu aparatul etilotest și drugtest 108 șoferi. Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 73 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 25.000 de lei, dintre care 58 pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 și două pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991 și una la Legea 132/2017.
Mai exact, în jurul orei 19:35, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brăila au oprit în trafic, un bărbat de 35 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe strada Siret. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind astfel condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice. Cercetările continuă în vederea stabilirii situației de fapt.
Totodată, în jurul orei 20:45, pe DJ 221, în localitatea Gemenele, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Brăila au observat în trafic un moped ce se deplasa fără a avea lumini în funcțiune. L-au oprit în trafic, stabilind că șoferul acestuia este un tânăr de 18 ani. După verificările efectuate în bazele de date, polițiștii au stabilit că tânărul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar mopedul este neînregistrat sau neînmatriculat. În acest caz, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducerea unui vehicul neînregistrat sau neînmatriculat.
La ora 09:00, polițiștii Biroului Ordine Publică au oprit în trafic un moped electric ce se deplasa pe strada 1 Decembrie 1918 din municipiu, fără a avea montată plăcută cu numărul de înmatriculare. Polițiștii au identificat conducătorul acestuia, fiind vorba de un bărbat de 52 de ani, din Brăila, care a fost condus la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor, iar mopedul a fost indisponibilizat în vederea expertizării R.A.R. În cauză a fost întocmit dosar penal în care sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul neînregistrat sau neînmatriculat.
Pe această cale, polițiștii brăileni anunță că astfel de activități nu sunt unele singular ci vor continua și în perioada următoare, în întreg județul, iar scopul fiind acela de a preveni orice eveniment negativ, în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică pentru toți cetățenii.