Anul acesta au participat 281 de elevi din 27 de județe ale țării, acestora adăugându-li-se și cele 12 școli brăilene, cu toții înscriind în concurs peste 700 de lucrări de poezie și de proză.
Fragmente din lucrările premiate sunt publicate în suplimentul literar al concursului, Revista „Ars Nova”, realizată, ca de fiecare dată, la Editura EDMUNT

Începând cu micii gimnaziști și terminând cu liceenii veterani, cu toții au fost dornici să-și asume exercițiul scrisului. Așa cum se întâmplă de aproape două decenii, exercțiul scrisului capătă semnificații eterogene- de la ludic la psihanalitic, de la virtuozitate estetică și livrescă la accente filosofice si confesive profunde. Prin cele patru secțiuni ale concursului, s-a încercat acoperirea unor arii largi din domeniul literaturii, temele propuse fiind adaptate nu numai vârstei, dar și preocupărilor tinerilor scriitori:
Călătorii de tot felul (clasele V-VI),
Povești despre frumusețea nevăzută (clasele VII-VIII),
Întrebări, căutări, chemări (clasele IX-X),
Persistența memoriei (clasele XI-XII).
Potrivit comunicatului de presă al organizatorilor, anul acesta au participat 281 de elevi din 27 de județe ale țării, acestora adăugându-li-se și cele 12 școli brăilene, cu toții înscriind în concurs peste 700 de lucrări de poezie și de proză. La capătul unei lecturi atente si profesioniste, juriul, prezidat de d-na prof. prof. Iulia Georgescu, inspector de specialtate a hotărât acordarea unui număr mare de premii - 24 de premii și 56 de mențiuni. Fragmente din lucrările premiate sunt publicate în suplimentul literar al concursului.
Manifestarea -cuprinsă în Calendarul concursurilor naționale școlare 2024, fără finanțare M.E.-se bucură de sprijinul mai multor instituții brăilene:
Primăria Municipiului Brăila,
Inspectoratul Școlar Județean,
Teatrul „Maria Filotti”, ziarul
„Brăila”,
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” și bineînțeles
Liceul de Arte „Hariclea Darclee” - organizatorul concursului.
De asemenea, un merit deosebit îl au și membrii catedrei de Limba și Literatura română din Liceul de Arte ”Hariclea Darclee”:
prof. Blănaru Iuliana, prof. Magda Perianu, prof. Valentina Iconaru, prof. Georgiana Troia - coordonatori ai concursului.
În cadrul festivității de premiere, desfășurate în Sala Mare a Teatrului „Maria Filotti”, marți, 28 mai 2024, participanții premiați au fost răsplătiți cu premii în bani și în cărți.
Evenimentul a fost completat cu un spectacol sincretic oferit de către elevii claselor a XI-a și a XII-a ai secției de teatru, coordonați de către
prof. Daniela Antonescu -
Minunata pantofăreasă, adaptare după Federico Garcia Lorca. Regia artistică, scenografia și ilustrația muzicală:
Daniela Antonescu, coregrafia:
Nicoleta Brânzia, costume și accesorii: elevii clasei de arte plastice coordonați de
prof. Florentina Giol.