• 23 octombrie 2024, Adriana BURLACU
Elevii clasei a X-a B de la Colegiul Național “Gh. M. Murgoci” au celebrat în avans Ziua Mondială a Mării Negre, sărbătorită anual pe 31 octombrie. Alături le-au fost specialiști de la Biblioteca Județeană “Panait Istrati” și Muzeul Brăilei, care le-au vorbit elevilor despre “ecosistemul marin, România fiind unul dintre cele 6 state învecinate Mării Negre. Reziduurile transportate de râurile din 17 țări, pescuitul excesiv și deversările necontrolate de produse petroliere au produs dezechilibre ecologice în Marea Neagră în ultimii 35 de ani, de aceea este imperios necesară importanța salvării și reabilitării ei”, după cum au precizat organizatorii.
Cu acest prilej, dr. Nicolae Onea, biolog, le-a adus la cunoștința elevilor informații prețioase despre ecologie și protecția mediului înconjurător în general. Specialistul de la Muzeul Brăilei a subliniat printre altele, importanța Mării Negre în menținerea echilibrului climatic și cultivarea în rândul tinerilor a respectului și dragostei față de natură.
Evenimentul s-a desfășurat la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, iar gazde au fost Mihaela Lungu și Doina Lalu, bibliotecare.
“Mulțumim elevilor participanți ai clasei a X-a B din cadrul Colegiului Național „Gheorghe Munteanu – Murgoci”, Brăila și doamnei prof. Ingrid Iavorski, diriginte”, au mai adăugat organizatorii.
A prezentat Georgiana Papurică, muzeograf în cadrul Muzeului Brăilei „Carol I” – Serviciul Evidența și Protejarea Patrimoniului, Științele Naturii.