×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3806
4.9775
Ziar Braila
Rabla pentru tractoare și utilaje agricole


• 4 septembrie 2024, Adriana BURLACU


Ministerul Mediului a anunțat că fermierii vor putea să-și achiziționeze tractoare și utilaje agricole printr-un nou program pregătit de instituție. Mai exact, Programul Rabla va fi extins, de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) în favoarea fermierilor care au în acest fel posibilitatea de a-și achiziționa tractoare și utilaje agricole noi, finanțate de la stat.

Programul Rabla pentru tractoare, așa cum este el numit, este reglementat prin HG 589/2024, iar Ministerul Mediului a pus deja în dezbatere două proiecte de ordin prin care sunt stabilite regulile schemei de ajutor și ghidul solicitantului. Pentru a intra în vigoare și pentru a putea fi aplicate proiectele de ordin urmează să fie publicate în Monitorul Oficial.

Prin derularea acestui program, Ministerul Mediului a anunțat că se urmărește susținerea producătorilor agricoli pentru ca aceștia să-și poată achiziționa tractoare și utilaje agricole, inclusiv accesoriile aferente, de producție mai nouă, mai puțin poluante.

Programul prevede că se acordă un sprijin financiar nerambursabil producătorilor agricoli persoane fizice care activează în domeniul producției agricole primare și dețin un atestat de producător. Valoarea totală a achiziției poate fi de maximum 55.000 euro, inclusiv TVA, iar suma pe care o poate primi va acoperi 65% din valoarea de achiziție a tractorului sau a mașinii agricole propulsate pe care a cumpărat-o. Mai mult, în cazul tinerilor fermieri, în vârstă de până la 40 de ani, ajutorul financiar primit de la Minister acoperă 80% din valoarea de achiziție.

Evident, există și unele condiții care trebuie îndeplinite pentru ca posibilii beneficiari să fie declarați eligibili. Mai exact, fermierii trebuie să predea la casare un autoturism, microbuz, autoutilitară ușoară sau autospecială/ autospecializată ușoară, tractor/ mașină agricolă autopropulsată etc și mai apoi să suporte diferența de 35% sau 20%, după caz din valoarea noului utilaj.

Înscrierea în programul online Rabla pentru tractoare se face prin completarea cererii de finanțare și anexarea documentelor justificative cerute de autorități. Acestea ar fi copia actului de identitate, certificat de atestare fiscală emis de ANAF, certificat de atestare fiscală emis de primărie și atestatul de producător. După înscriere, fermierii trebuie să aleagă un dealer auto validat în program, să caseze autovehiculul vechi și să încheie achiziția noului utilaj pe care l-au contractat. Ulterior, după ce au parcurs aceste etape, urmează ca fermierii să încarce în aplicație dovada casării și factura de achiziție.