×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.5116
4.9772
Ziar Braila
Se anunță o criză medicală fără precedent care pune în pericol accesul pacienților din România și alte 15 state europene la medicamente esențiale pentru tratamentele cronice


• 14 martie 2025, Adriana BURLACU


O nouă directivă a Uniunii Europene, adoptată sub pretextul protecției mediului, ar putea provoca o criză medicală fără precedent, punând în pericol accesul pacienților din România și alte 15 state europene la medicamente esențiale pentru tratamentele cronice. Multe voci din industria farmaceutică trag un semnal de alarmă, avertizând că directiva de la Bruxelles riscă să distrugă producția de medicamente generice, iar acest lucru ar putea duce la dispariția unor tratamente vitale și la creșterea explozivă a prețurilor la cele care vor rămâne pe piață.

Directiva privind epurarea apelor uzate urbane impune costuri considerabile industriei farmaceutice, sub pretextul că aceasta ar trebui să finanțeze tratarea avansată a apei. Cu toate acestea, specialiștii susțin că măsura ar afecta grav un sector esențial pentru sănătatea publică, fără a adresa corect problemele de mediu. În realitate, impactul ar fi devastator: fabrici de medicamente s-ar închide sau s-ar muta în afaceri mai favorabile, iar pacienții riscă să rămână fără medicamentele de care au nevoie.

Unul dintre efectele cele mai grave ale acestei reglementări ar fi retragerea de pe piață a unor medicamente generice, care sunt o alternativă accesibilă pentru milioane de pacienți. În România, multe dintre cele 40 de fabrici de medicamente generice ar putea să nu poată suporta impactul financiar al noii directive și ar fi nevoite să își mute producția în afaceri externe. În acest context, tratamentele esențiale pentru diabet, boli cardiovasculare și alte afecțiuni grave ar deveni mai scumpe sau ar dispărea complet.

De exemplu, medicamentele precum paracetamolul, utilizat de milioane de români, ar putea crește cu 50% la preț, iar metformina, esențială pentru diabetici, s-ar scumpi cu 65%. Aceste majorări ar face tratamentele inaccesibile pentru mulți pacienți, în special pentru cei cu venituri reduse.

Printre cele mai afectate medicamente se numără metformina (utilizată de 6,9 milioane de pacienți anual în România), amoxicilina și amoxicilina cu acid clavulanic (antibiotice de bază), carbamazepina (pentru epilepsie) și mesalazina (pentru boli inflamatorii intestinale). Dacă Directiva va fi implementată fără modificări, milioane de pacienți vor fi lăsați fără alternative.

Măsura a stârnit reacții puternice din partea a 16 state membre UE, inclusiv România, care cer revizuirea urgentă a Directivei. Producătorii de medicamente au solicitat amânarea implementării sale și o evaluare corectă a impactului economic și social. Simona Cocoș, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, a subliniat că această decizie birocratică ar putea distruge industria farmaceutică națională și ar afecta grav accesul pacienților la tratamente esențiale.

În România, 90% dintre medicamentele generice compensate costă sub 50 de lei, fiind cele mai vulnerabile în fața acestei reglementări. Pacienții vor fi nevoiți să suporte costuri suplimentare, iar accesul la tratamentele de bază, precum Paracetamolul, va deveni un lux. Astfel, milioane de români riscă să fie afectați de această politică absurdă.