×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3756
4.9773
Ziar Braila
Muncă „la negru” descoperită la două fabrici de confecții din Brăila


• 14 aprilie 2025, Adriana BURLACU


În cadrul unui control desfășurat la începutul lunii aprilie 2025, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM Brăila) au descoperit 46 de persoane care desfășurau muncă calificată, fără a avea contracte individuale de muncă în formă scrisă, așa cum prevede legislația în vigoare. Toate persoanele implicate lucrau pentru doi angajatori din sectorul „Fabricării de articole confecționate din textile (cu excepția îmbrăcămintei și lenjeriei de corp)”.

Ca urmare a constatării acestor nereguli, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 450.000 lei. Din această sumă, 400.000 lei au fost aplicate pentru munca nedeclarată, care reprezintă o practică ilegală și dăunătoare atât pentru lucrători, cât și pentru angajatori. În urma controlului, au fost dispuse măsuri obligatorii de remediere a deficiențelor, iar termenul pentru raportarea acestora a fost stabilit de inspectoratul teritorial de muncă.

Aceste controale fac parte dintr-o serie de acțiuni derulate de ITM Brăila pentru combaterea muncii „la negru”, o practică care subminează respectarea drepturilor angajaților și creează un mediu de muncă nereglementat și nesigur. Inspectorii ITM Brăila au subliniat faptul că munca nedeclarată nu doar că încalcă legislația muncii, dar pune în pericol și securitatea socială a angajaților, care nu beneficiază de asigurări sociale, de sănătate sau de pensii.

Scopul principal al acestor acțiuni de control este de a crește gradul de conștientizare, atât în rândul angajatorilor, cât și al angajaților, privind importanța aplicării corecte a legislației muncii. Atât angajatorii cât și angajații trebuie să înțeleagă riscurile și consecințele legale ale muncii nedeclarate și subdeclarate, care pot conduce la amenzi și sancțiuni severe. În plus, lipsa unui contract de muncă în formă scrisă face imposibilă protejarea drepturilor lucrătorilor, precum accesul la concedii de odihnă, zile libere plătite sau plata contribuțiilor pentru pensii și asigurări de sănătate.

În continuare, inspectorii de muncă din cadrul ITM Brăila vor continua să desfășoare acțiuni de control și sancționare riguroasă a muncii nedeclarate, pentru a descuraja această practică ilegală. Prin aplicarea unor sancțiuni clare și ferme, autoritățile speră să reducă semnificativ numărul cazurilor de muncă „la negru” și să protejeze drepturile fundamentale ale lucrătorilor.