×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3576
4.9775
Ziar Braila
Sfințirea Capelei „Sfânta Filofteia și Sf. Ioan Valahul (Românul)” și conferință preoțească în municipiul Brăila


• 13 noiembrie 2024, Adriana BURLACU


Sâmbătă, 9 noiembrie, clericii și credincioșii din Parohia ”Sfânta Filofteia” din municipiul Brăila au avut parte de moment de bucurie duhovnicească deoarece l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian care a săvârșit slujba de sfințire a Capelei cu hramurile „Sfânta Filofteia și Sf. Ioan Valahul (Românul)”.

Parohia „Sfânta Filofteia” din municipiul Brăila a fost înființată în anul 1932, în urma donației făcute de către familia Ionescu Mihalache și soția sa, Sofia, respectiv teren și casă, care ulterior a fost transformată în capelă de slujire pentru credincioșii din acea zonă a orașului. Aceasta a fost sfințită cu binecuvântarea Episcopului Ghenadie al Buzăului de către protoiereul Ion Perianu, împreună cu preotul paroh Dobrin Bănuș și alți preoți brăileni.

În anul 2008, din cauza degradărilor suferite în timp, s-a acordat arhiereasca binecuvântare ca pe terenul din preajma vechii capele să se construiască un Centru social multifuncțional, în cadrul căruia a fost inclusă și o nouă capelă cu hramurile „Sfânta Filofteia și Sf. Ioan Valahul (Românul)”.

La slujba de sâmbătă, au fost prezenți ctitorii sfântului locaș, tineri îmbrăcați în portul tradițional românesc, precum și numeroși credincioși din parohie și din împrejurimi, dar și beneficiari ai serviciilor oferite în cadrul centrului social parohial. Înaltpreasfinția Sa a rostit cu acest prilej cuvânt de învățătură, în care a amintit despre importanța locașului de închinare din comunitățile creștine și a așezămintelor sociale care au fost înființate în multe comunități parohiale și aduc alinare și ajutor concret semenilor noștri aflați în dificultăți.

De asemenea, în noua capelă sfințită s-au desfășurat și lucrările conferinței din cel de-al doilea semestru al anului 2024 pentru clericii din protopopiatul Brăila, care au avut ca temă comemorarea tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți. În cadrul conferinței, au fost prezentate aspecte din lucrarea social-filantropică și medicală desfășurată cu multă implicare în acest an comemorativ în multe comunități, parohia gazdă fiind un exemplu demn de urmat în împlinirea acestei misiuni.

La final, ierarhul a mulțumit tuturor participanților pentru evenimentul duhovnicesc și a apreciat dragostea, credința și evlavia manifestate față de sfinții lui Dumnezeu, mulți dintre aceștia binefăcători și ocrotitori ai românilor.