×
Social
Sănătate
Economic
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
Publicitate
4.3826
5.0823
Ziar Braila
ACADEMIA CULINARĂ “BELLA ITALIA”


• 24 octombrie 2025, Stan MUNTEANU & Liliana MUNTEANU


În data de 1 noiembrie a.c., pe strada Plevnei nr. 176, în municipiul nostru va fi inaugurată o instituție ce se dorește de ales prestigiu culinar: ACADEMIA CULINARĂ “BELLA ITALIA”. Așa cum este descrisă și în generic, locația de la adresa mai sus menționată este deja bine cunoscută la Brăila nu doar de brăileni ci și de numeroși turiști sau simpli vizitatori, care, în timp i-au trecut pragul.


Aflați fie în vacanță fie în simpla trecere, caută locurile cu referințele cele mai bune spre a beneficia de preparatele sale de bucătărie, de cofetărie ori de patiserie, și pentru a se întâlni cu prieteni, colegi ori rude spre a servi fie o cafea, fie ceaiuri ori savuroase băuturi de cea mai bună calitate servite cu multă grijă de un personal extrem de amabil și ospitalier.

Aceasta este azi “BELLA ITALIA”! Drumul străbătut spre a deveni în timp ceea ce este acum, n-a fost deloc simplu. O discuție succintă despre devenirea în timp o purtăm la sediul acestui complex nu doar comercial de alimentație publică dar și turistic, cu dl ing. Iulian Zamfir, administratorul și directorul general al acestuia…



Un inginer îndrăgostit de arta culinară, de cofetărie și patiserie

Domnul Iulian Zamfir este brăilean, aici au văzut lumina zilei, el și ai săi. De la părinții Ioana și Alexandru, el și sora sa Nicoleta au deprins ce înseamnă hărnicia, onestitatea și tainele lucrurilor bine făcute. Școlile le-a făcut la Brăila (Școala nr. 14 și la Liceul Nicolae Bălcescu), facultatea la Brașov, devenind inginer mecanic. Soția sa, doamna Anca Maria Zamfir - la origine ploieșteancă, devenită brăileancă de mai bine de 30 de ani - lucrează ca director executiv al grupului de firme “Bella Italia”, ca și fiul lor, Bogdan, specializat în Elveția, în managementul turismului, care lucrează tot în firma familiei, extinsă și în București. Cam asta ar fi schematic linia destinului său.

- Cum a fost începutul?

- Cu o firmă micuță de brutărie, numită MONOPRIX, deschisă în 1993. Pe atunci aproape că nu aveam niciun leu de investit. A fost destul de greu. Munceam mult și eu și ai mei, uneori până noaptea târziu… Am evoluat pas cu pas…

- Și pașii următori cum s-au concretizat?

- Prin firma “Bella Italia”. Era prin anul 1999, un moment în care în alimentația publică brăileană era mare nevoie de oameni bine pregătiți în meserii specifice acestor zone de alimentație publică și turism. Era vorba de meserii precum bucătari, cofetari, patiseri, ospătari și barmani care să dobândească cele mai temeinice cunoștințe profesionale, la un înalt nivel. Învățământul profesional în astfel de meserii începuse să lipsească din învățământul local iar tinerii se îndreptau spre alte zone ale țării și chiar europene…

Așa am început cu Școala Culinară “Bella Italia”…

Pot spune azi că, în drumul meu am avut și destule șanse, noroc să spun astfel.

- În ce sens?

- Nou înființată Școala Culinară “Bella Italia” a avut ca prim-instructor pe celebrul chef Gheorghe Vătafu (pe atunci executive chef la “Intercontinental” București). Alături de domnia-sa, au venit și alți profesioniști de mare valoare în materie de alimentație publică și turism.

- Ne puteți oferi câteva nume?

- Desigur, pe domnii Petrișor Tănase, Cezar Munteanu (actualul președinte al Asociației Naționale a bucătarilor și cofetarilor din România), Silviu Miron - medaliat la Paris în profesia de chocolatier; Cerasela Lungu, Tudorel Gheorghiță și alții, care au făcut ca renumele Școlii Bella Italia să se răspândească în toată România. Apoi în decursul timpului ni s-au alăturat și alte nume de înalt prestigiu: dna Drăguța Georgescu, profesor universitar în cadrul Facultății de chimie alimentară a Universității Dunărea de Jos din Galați - secondată de doamnele inginer Ligia Ichim și Roxana Șerban - cadre universitare în aceeași facultate gălățeană.

Cu această echipă valoroasă, la data de 15 noiembrie 2008, împreună cu dl Dumitru Burtea, la acea vreme Președintele Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turismul Românesc, am inaugurat Școala Culinară “Bella Italia”, existentă și-n prezent.

- Au trecut de atunci 17 ani… Câți absolvenți a numărat în acești ani această prestigioasă școală brăileană de turism și alimentație publică?

- Ne-am înregistrat cu peste 1000 de absolvenți și pot afirma, fără teama de a fi contrazis, că toți absolvenții noștri lucrează în domeniile pentru care s-au pregătit pe băncile școlii noastre. Asta ne-a dat imbold să mergem mai departe să evoluăm profesional și să luăm hotărârea de a inaugura peste câteva zile - mai precis la data de 1 noiembrie o nouă instituție brăileană de profil, adică Academia culinară “Bella Italia”.

- Vom vorbi despre aceasta. Dar spuneți-ne mai întâi, toți acești absolvenți - peste 1000 după cum ne-ați precizat dvs., lucrează în domeniile pentru care au fost pregătiți la Școala “Bella Italia”?

- Am urmărit traiectoria profesională a multora dintre ei. Aproape toți lucrează în alimentație publică și turism, la Brăila, în capitală, în multe alte mari orașe, dar și în străinătate - în special pe marile nave de croazieră.

- Domnule Director general, vă propun să discutăm mai în amănunt despre acest moment inaugural al Academiei Culinare “Bella Italia” de la Brăila.

- De acord cu dvs.

(continuare în numărul viitor).