×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.7790
4.9749
Ziar Braila
Utilizarea responsabilă a antibioticelor este responsabilitatea fiecăruia!


• 19 noiembrie 2024, Patricia DINCĂ


Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice este o inițiativă europeană anuală în domeniul sănătății publice care are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța utilizării prudente a antibioticelor și la amenințarea tot mai mare pentru sănătatea umană reprezentată de rezistența la antimicrobiene, inclusiv antibiotice.

Cu ocazia Zilei Europeane a Informării despre Antibiotice, din 18 noiembrie, și a Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței Antimicrobiene, din 18-24 Noiembrie, profesioniștii din sectorul sănătății doresc să atragă atenția asupra necesității de a adopta cele mai bune practici atât de către populație, cât și de către personalul medico-sanitar și de decidenți, pentru a evita apariția și răspândirea germenilor rezistenți la medicamente.

Important de reținut, antibioticele pot vindeca bolnavi și pot salva vieți, dar când sunt utilizate incorect, antibioticele devin mai puțin eficiente, infecțiile obișnuite devin din ce în ce mai dificil sau chiar imposibil de tratat, crescând astfel riscul de răspândire a bolii, dezvoltarea de forme severe, deces și pot duce la costuri economice semnificative. Rezultatul utilizării inadecvate și excesive a antimicrobienelor este cunoscut sub numele de rezistență antimicrobiană (AMR) și poate pune în pericol sănătatea tuturor persoanelor, informează INSP.

Printre măsurile care contribuie la utilizarea rațională a antibioticelor se află eliberarea acestor medicamente numai în baza unei prescripții medicale, pentru situații în care utilizarea antibioticelor aduce beneficii. Conform Ordinului nr. 63 din 2024 al Ministrului Sănătății, eliberarea antibioticelor fără prescipție medicală se poate face în cazul unor situații de urgență, cu respectarea cantității maxime aferente unei doze de urgență, calculată în acord cu modul de administrare al produsului și se poate face doar o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declarații pe proprie răspundere completată de pacient/aparținător în farmacie. Pacientul trebuie să se prezinte ulterior la medic pentru a obține o prescripție adaptată afecțiunii sale.

Menținerea eficienței antibioticelor este responsabilitatea tuturor persoanelor, iar utilizarea lor responsabilă poate ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor rezistente și la menținerea eficienței antibioticelor pentru sănătatea generațiilor viitoare.