Acțiuni de verificare ale modului de depozitare a deșeurilor reciclabile în recipientele amplasate în modulele de pe domeniul public, din zona de blocuri și acțiuni de verificare a conținutului recipientelor destinate colectării separate a fiecărei fracții în parte de deșeuri reciclabile, respectiv plastic-metal și hârtie-carton, amplasate în recipientele din modulele de pe domeniul public pentru Asociațiile de Proprietari.
Cartierul în care se vor desfășura ambele acțiuni este Cartierul Hipodrom.

Din 12 februarie, Asocierea RER, în calitate de unic operator de salubrizare în Județul Brăila, organizează acțiuni de verificare ale modului de depozitare a deșeurilor reciclabile în recipientele amplasate în modulele de pe domeniul public, din zona de blocuri a Municipiului Brăila. De asemenea, din aceeași dată, Asocierea RER va mai desfășura acțiuni de verificare a conținutului recipientelor destinate colectării separate a fiecărei fracții în parte de deșeuri reciclabile, respectiv plastic-metal și hârtie-carton, amplasate în recipientele din modulele de pe domeniul public pentru Asociațiile de Proprietari din Municipiul Brăila.
Cartierul în care se vor desfășura ambele acțiuni este Cartierul Hipodrom. Acțiunea a fost comunicată autorităților, respectiv: Primăria Municipiului Brăila, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Brăila și Direcției de Sănătate Publică Brăila.
Pe această cale, Asocierea RER a lansat invitația către ADI ECO Dunărea Brăila și către Primăria Municipiului Brăila de a desemna unul sau mai mulți reprezentanți ai instituției pentru a lua parte la acest demers.
În situația în care se identifică un conținut necorespunzător, conform prevederilor contractului de delegare nr.360/07.06.2022, pentru punerea în aplicare a prevederilor documentației de atribuire din art. 11.11 din Anexa 11 a caietului de sarcini: “Operatorul nu va avea obligația de a goli recipienții dacă recipientul conține alte categorii de deșeuri decât cele pentru care este prevăzut”.
Echipajele de colectare vor fi însoțite de personal suplimentar din cadrul Asocierii RER, care vor verifica conținutul recipientelor, vor efectua fotografii ale conținutului și vor lipi eticheta de notificare pe modul/recipient, în vederea aducerii la cunoștință locatarilor din blocurile arondate, asupra măsurii luate.
Deoarece în multe dintre zonele de blocuri din Municipiul Brăila, populația încă depozitează deșeurile amestecat, deși Asocierea RER a depus toate eforturile de la începutul contractului și până în prezent pentru a informa populația privind obligativitatea colectării separate, pe cele 4 fracții de deșeuri, se impune luarea unor măsuri suplimentare pentru corectarea modului de gestionare a deșeurilor generate de către populația care locuiește în zona de blocuri a Municipiului Brăila. Scopul este acela de a crește gradul de colectare separată și de reciclare a deșeurilor.
“Colectarea separata a deșeurilor este obligatorie prin lege.
Reamintim cetățenilor din Municipiul Brăila prevederile Legii 17/2023 pentru aprobarea OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor: Neîndeplinirea obligației de colectare separată pe categorii de deșeuri se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei, pentru persoanele fizice, și de la 40.000 lei la 60.000 lei, pentru persoanele juridice, potrivit art. 62 alin 1, lit a)”, se precizează în comunicatul de presă al RER Brăila.