• 6 noiembrie 2024, Adriana BURLACU
Ziua Mondială de Conștientizare a Diabetului Zaharat este una dintre cele mai mari campanii de conștientizare a diabetului în lume și este marcată annual pe 14 noiembrie. Lansată în anul 1991 de către Federația Internațională de Diabet (IDF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Ziua Mondială a Diabetului are drept scop promovarea importanței unei acțiuni coordonate și concertate pentru abordarea diabetului ca problemă critică globală de sănătate.
Pentru a marca acest moment, dar și pentru ca brăilenii să fie mai conștienți de implicațiile acestei afecțiuni, secția de Diabetologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, prin dr. Cristiana Voineag și dr. Bianca Demetra Postolache organizează o campanie de testare gratuită a glicemiei pentru prevenția obezității și a Diabetului Zaharat de tip 2, dar și de furnizare de informații privind un stil de viață sănătos și importanța unei alimentații sănătoase. Campania se va desfășura în zilele de 7, 8 și 9 noiembrie, în intervalul orar 10.00-13.00, la Braila Mall, și în perioada 10-14 noiembrie, în intervalul orar 10.00-13.00, în Piața Mare.
Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism cantitatea de insulină secretată nu este cea optimă sau când celulele periferice nu răspund la acțiunea sa (insulina este un hormon ce participă la micșorarea concentrației glucozei din sânge). Această afecțiune produce tulburări la nivelul întregului metabolism și, în timp, poate afecta funcționarea diverselor organe din corp.
Diabetul zaharat se împarte în două tipuri principale: diabet de tip 1 și diabet de tip 2. Complicațiile diabetului pot apărea în ambele tipuri, dar prevalența lor și cauzele pot diferi.
Persoanele cu diabet de tip 1 au de obicei un risc mai mare de a dezvolta complicații la o vârstă mai tânără. Aceste complicații pot include afectarea rinichilor (nefropatia diabetică), leziuni ale nervilor (neuropatia diabetică), boli ale ochilor (retinopatia diabetică) și probleme cardiovasculare (boli de inimă).
Diabetul de tip 2 este adesea asociat cu obezitatea și poate apărea la orice vârstă. Complicațiile diabetului de tip 2 pot include aceleași afecțiuni precum diabetul de tip 1, dar pot fi mai frecvente întrucât boala este adesea detectată mai târziu. Alte complicații comune includ probleme ale sistemului circulator, cum ar fi ateroscleroza (îngustarea arterelor), și probleme ale pielii și unghiilor.