Aproximativ treizeci de clădiri din municipiul Brăila sunt încadrate în clasa de risc seismic I. Cele mai multe dintre aceste clădiri aparțin Primăriei Brăila și se regăsesc în Centrul Istoric
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat că a lansat o aplicație utilă pentru
„evaluarea vizuală rapidă a clădirilor cu vulnerabilitate seismică”. Platforma va oferi utilizatorii informații utile precum tipul structurii, perioada construirii și numărul cadastral al construcțiilor.
După cum a menționat în cadrul unui comunicat de presă remis cu acest prilej, “utilizarea aplicației pentru realizarea evaluării va oferi o serie de beneficii privind colectarea rapidă și sistematică în teren, pe baza observării directe a unei clădiri, a informațiilor privind tipul structurii, perioada construirii, regimul de înălțime, numărul cadastral al imobilului, suprafața construită la sol, suprafața desfășurată a clădirii, forma clădirii în plan orizontal și vertical, indicii privind anumite degradări structurale, seismicitatea amplasamentului etc., coroborate cu alte date oficiale disponibile”.
În plus, potrivit aceleiași surse, prin intermediul aplicației vor putea fi stocate date legate de vulnerabilitatea seismică a clădirilor și se intenționează dezvoltarea unei baze de date la nivel local, centralizate și standardizate, și informații despre clădiri, însoțite de fotografii relevante.
În țara noastră, clădirile sunt încadrate în patru categorii în ceea ce privește riscul seismic: cele din clasele 1 și 2 având risc major de prăbușire la un cutremur, respectiv pot suferi degradări serioase la structură.
Aproximativ treizeci de clădiri din municipiul Brăila sunt încadrate în clasa de risc seismic I. Cele mai multe dintre aceste clădiri aparțin Primăriei Brăila și se regăsesc în Centrul Istoric, mai exact pe străzile Mihai Eminescu, Al. I. Cuza, 1 Decembrie, Brașoveni, Justiției, Cetății, Grădinii Publice, Independenței, Panait Istrati, Petru Maior, C. A. Rosetti și Mărășești.