×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3576
4.9775
Ziar Braila
“InfoEducație”, o ediție puternică, cu participare numeroasă


• 5 august 2024, Adriana BURLACU


Concursul, unul de tradiție, este rezervat elevilor de liceu care manifestă aptitudini și interes pentru crearea aplicațiilor informatice multidisciplinare

S-a încheiat o nouă ediție de “InfoEducație”, una puternică, așa cum ne-a obișnuit. Participarea a fost numeroasă, iar cei mai buni dintre ei au primit și premii pentru munca lor. Printre aceștia s-au aflat și elevi brăileni.

La secțiunea de Roboți, prin “ForestSaver”, Gabriel-Sebastian Roșioru de la Colegiul Național “Gheorghe Munteanu Murgoci” a obținut locul II, cu 158.29 de puncte. “ForestSaver este mai mult decât un dispozitiv care are rolul de a detecta incendiile și tăierile de copaci din păduri, este o rețea de dispozitive inteligente care comunică între ele pentru a proteja natura. Scopul proiectului este de a detecta incendiile în faza incipientă și de a monitoriza diverși factori cum ar fi umiditatea și temperatura‚ pentru a putea preveni inițierea incendiilor. O altă funcție este de a da alertă când copacii sunt tăiați, pentru acest lucru ne folosim de microfon și de algoritmi de detecție. Așa se pot rezolva două probleme majore ce privesc pădurile nu doar din România, ci din toată lumea. Modul de funcționare este unul simplu, aparatele sunt amplasate în varfurile copacilor din pădure de unde trimit alerte către un receptor. Alertele sunt trimise doar când este risc ridicat de încendiu, când și dacă se produce sau dacă aude sunetul de drujbă, în rest acestea trimit la anumite intervale nivelul bateriei și poziția GPS a fiecăruia. ForestSaver este o alternativă care reușește să protejete o arie mare de pădure datorită protocolului de comunicare LoRaWAN între module dar și a prețului mic de fabricare a acestora”, a explicat Gabriel Roșioru.

La secțiunea de Utilitar, echipa formată din Maria Elena Sipică și Peter Nistor, tot de la “Murgoci”, au primit mențiune pentru SmartQuit, care “automatizează procesul de renunțare la fumat, reducând timpul și efortul necesar pentru a obține sprijin și resurse personalizate. Aplicația înlocuiește metodele tradiționale de suport cu o interfață grafică intuitivă care permite accesul rapid la diverse funcții. Utilizatorul beneficiază de un portofel (wallet) care monitorizează economiile realizate, un cronometru care urmărește timpul trecut de la ultima țigară, și un contorizator de țigări bazat pe AI, care utilizează detectarea sunetului și monitorizarea senzorilor pentru a număra automat țigările fumate, și pentru a-l indruma pe utilizator spre a renunța la fumat”.

Tot cu o mențiune au revenit acasă Călin Adelin - Colegiul Economic “Ion Ghica” și Bogdan Mihai Oprescu – Colegiul Național “Nicolae Iorga”, la secțiunea Film Documentar, cu pelicula "Schimbare prin Implicare”. Cei doi au precizat că “acest film documentar explorează implicarea activă a tinerilor în actele de voluntariat, oferind o perspectivă profundă asupra modului în care tinerii din Brăila contribuie la dezvoltarea comunității noastre. Realizat în colaborare cu Forumul Tinerilor din România (FTR) Brăila, documentarul prezintă activitățile desfășurate de aceștia pe parcursul a mai multe luni. Filmul evidențiază devotamentul, creativitatea și energia tinerilor voluntari. De la organizarea de ateliere educaționale, până la activități de sprijin pentru grupuri vulnerabile, documentarul surprinde esența și impactul pozitiv al voluntariatului în comunitatea brăileană. “Generația Schimbării: Voluntariatul Tinerilor din Brăila” este o mărturie vizuală despre puterea tinerilor de a face o diferență reală și despre importanța implicării în societatea in care traim. Prin acest film ne propunem să inspiram și să mobilizam noi generații de voluntari, demonstrând că schimbarea începe cu fiecare dintre noi”.

Concursul ”InfoEducație”, organizat încă din anul 1994 în județul Vrancea, este unul rezervat acelor elevi de liceu care manifestă aptitudini și interes pentru crearea aplicațiilor informatice multidisciplinare la categoriile: WEB, Roboți, Multimedia, Software Educațional, Software Utilitar.

Ediția din acest an a avut loc sub egida Ministerului Educației, în parteneriat cu Asociația Uniunea Profesorilor de Informatică din România, și a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, în colaborare cu Colegiul Național ”Unirea” din Focșani, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Vrancea și al Consiliului Local Focșani.