• 7 mai 2025, Adriana BURLACU
Începând cu 11 mai 2025, Galeriile de Artă Brăila vor găzdui o nouă expoziție sub titlul „Eterogen”, inițiată de artiștii Bogdan Mosorescu, Daniel-Mihai Nistor, Ciprian Petre, Cristian Radu, Dennis Teodorescu și Traian Tsamuris. Este vorba despre a șasea expoziție semnată de acest grup artistic, format în principal din membri ai Filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP), cu excepția lui Daniel-Mihai Nistor, membru al Filialei Iași.
Ca și în edițiile anterioare, expoziția are un invitat special, iar de această dată este vorba despre Florentina Giol, designer vestimentar, profesor și președinte al Filialei Brăila UAP. Vernisajul are loc duminică, 11 mai, la ora 12.00, în prezența criticului de artă Ana Amelia Dincă, care va prezenta publicului o privire de ansamblu asupra demersului artistic prezentat.
Pe simezele expoziției se vor afla lucrări din domenii diverse, artă fotografică, grafică, pictură și ceramică, completate de o selecție specială de creații vestimentare semnate de Florentina Giol.
Bogdan Mosorescu propune lucrări fotografice în care respectă o rigoare compozițională clară. Lucrările sale comunică o poftă de viață, dar și o taină care provoacă privitorul să descopere semnificații profunde.
Daniel-Mihai Nistor exprimă prin lucrările sale un mesaj spiritual, de rugăciune și ofrandă. Abordarea lui personală a mijloacelor artistice se inspiră din marile modele ale istoriei artei, transmițând o conexiune cu divinul și un îndemn la redescoperirea valorilor autentice.
Ciprian Petre creează obiecte ceramice unicat, cu o puternică încărcătură simbolică. Lucrările sale pot fi privite ca forme tridimensionale care adăpostesc spații de taină, activate de privirea celui care le contemplă.
Cristian Radu propune o viziune suprarealistă în care subconștientul devine spațiul de desfășurare a unor compoziții expresive, marcate de iluzii plastice și tensiuni cromatice.
Dennis Teodorescu construiește lucrări în care griurile, contrastul luminii și al umbrei, dar și suprapunerile de culoare contribuie la accentuarea mesajului.
Traian Tsamuris transcrie pe pânză memoria colectivă și istoria uitată, într-un limbaj plastic dens, atent documentat și compus. Picturile sale devin astfel punți între prezent și trecut, între real și imaginar, între istorie și trăirea personal.
Florentina Giol completează universul vizual al expoziției cu o serie de creații vestimentare, iar prin designul lor aparte, artista reușește să transpună în țesături stări de spirit, simboluri și tensiuni creative, aducând mai aproape o nouă dimensiune expresivă expoziției.
„Eterogen” rămâne deschisă publicului pe tot parcursul lunii mai 2025.