• 9 august 2024, Adriana BURLACU
Mai puțin de un sfert dintre toate locuințele din România sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale, iar în mediul urban, după cum a anunțat Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) se ajunge la o treime.
„Pentru noi, fiecare proprietar asigurat în fața dezastrelor naturale reprezintă o mică victorie. închidem luna iulie cu un grad de acoperire de 23% la nivel național și cu vestea bună că 30% din locuințele din mediul urban sunt acum sub protecție financiară. La fel de important este și faptul că nu mai există județe cu grad de cuprindere sub 10%”, au precizat cei de la PAID.
După cum se știe, polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este obligatorie și are drept scop să acoperirea eventualelor daune produse locuințelor de către anumite situații neprevăzute, cum ar inundațiile, cutremurele sau alunecările de teren.
Încheierea unei astfel de polițe îți scoate din buzunar 130 de lei/an pentru o locuință tip A, cu o sumă maximă asigurată de 100.000 de lei, respectiv 50 de lei/an pentru o locuință tip B, cu o sumă maximă asigurată de 50.000 de lei. În această ultimă categorie, a locuințelor de tip B, sunt cuprinse cele care au pereții exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.
Mai nou, legislația în domeniu a suferit și unele modificări prin care se menționează faptul că o locuință nu mai poate fi înregistrată în Cartea Funciară fără ca pentru aceasta să se încheie în prealabil o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor.