În contextul actual al crizei de medicamente, sub presiunea simptomelor și a stării precare de sănătate pacienții pot fi tentați să recurgă la soluții de compromis și să achiziționeze medicamente sau suplimente alimentare de pe piața neagră sau de pe cine știe ce site-uri bine promovate dar care nu garantează nici pe departe calitatea produselor comercializate.
Fiți foarte atenți ce medicamente comandați pe internet sau ce surse folosiți pentru a le achiziționa! Potrivit autorităților, unul din două medicamente vândute online este contrafăcut, iar 20% au altă substanță activă decât cea trecută în prospect.
Ce sunt medicamentele contrafăcute? Sunt produse care conțin ingrediente active și concentrații de substanțe greșite, etichetate în mod fraudulos eronat, pentru a induce în eroare consumatorul.
La nivel global, medicamentele contrafăcute afectează milioane de oameni, punându-le viața în pericol.
Cum identificăm medicamentele contrafăcute?
Chiar dacă această investigație poate fi dificilă există câteva semne care ne pot ajuta:
Ambalajul - e bine să verificăm dacă materialul din care este făcut este de calitate inferioară sau diferit de cel pe care îl cunoaștem. Medicamentele contrafăcute pot avea ambalaje cu etichete greșite, cu informații neclare sau incorecte (nr. lot, termen de valabilitate, datele producătorului).
Cumpărăm din surse sigure. Este bine să achiziționăm medicamentele din farmacii sau din magazine online verificate, evitând să cumpărăm de pe site-uri nesigure sau de la vânzători neautorizați.
Prețul prea mic poate fi un semnal de alarmă chiar dacă pare mai avantajos este un indicator clar că produsul este contrafăcut.
Conform unui studiu realizat la solicitarea Organizației de Serializare a Medicamentelor din România (O.S.M.R.) în colaborare cu Agenția Națională a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) 72% dintre români au încredere doar în farmaciile autorizate în timp ce 28% dintre aceștia consideră că inclusiv în aceste locuri pot apărea produse falsificate. Peste jumătate dintre respondenți consideră că farmaciile online comercializează și medicamente false, 70% dintre ei se așteaptă să găsească produse contrafăcute pe site-uri și la vânzătorii ambulanți.
Studiul identifică o nevoie crescută de informare ținând cont de faptul că 2 din 3 români admit că nu pot identifica un medicament falsificat.
Aspectul îngrijorător relevat de studiu îl constituie faptul că aproximativ 7% din populație consideră că medicamentele contrafăcute au mai puține efecte secundare, în timp ce 12% cred că au efecte chiar mai bune decât cele originale.
Prin urmare
prudența și informarea sunt cele mai bune instrumente pentru a evita agravarea stării de sănătate prin administrarea de substanțe greu de identificat și de combătut.