×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3430
5.0290
Ziar Braila
„Plantăm fapte bune în România”


• 10 mai 2025, Adriana BURLACU


Campania națională de împădurire pe bază de voluntariat „Plantăm fapte bune în România” a încheiat cu succes sezonul de plantare din această primăvară, înregistrând rezultate remarcabile: peste 222.000 de puieți plantați pe o suprafață de 40 de hectare, în 15 județe din țară și în Municipiul București. Acțiunile s-au desfășurat între martie și aprilie, cu sprijinul a 2.700 de voluntari și echipe de lucrători zilieri, în zone publice, neproductive, dar și în spații verzi care au fost reamenajate cu plante ornamentale.

Localitățile din județele Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Brăila, Cluj, Covasna, Dolj, Prahova, Timiș, Mureș, Satu Mare, Olt, Sibiu și din Capitală au fost “țintele” acestor acțiuni de împădurire, care au avut ca scop atât combaterea efectelor schimbărilor climatice, cât și educarea comunităților cu privire la importanța pădurilor.

Printre arborii și arbuștii plantați se numără salcâmul, cerul, stejarul pedunculat, gorunul, frasinul, paltinul, stejarul roșu, frasinul Pennsylvania, măceșul, cireșul, liliacul, alunul, bradul, molidul, laricele, scorușul, maclura și frasinul roșu, la care se adaugă și specii ornamentale folosite în amenajarea spațiilor verzi.

O componentă importantă a inițiativei a fost și programul educațional „Caravana Pădurii”, care a ajuns, în această primăvară, la 7.300 de elevi din 67 de școli situate în 17 județe. Prin activități interactive și prezentări adaptate vârstei, copiii au învățat despre rolul esențial al pădurilor în viața planetei și despre cum pot contribui la protejarea mediului.

Organizatorii au anunțat că se află deja în etapa de pregătire a plantărilor de toamnă și lansează un apel către publicul larg pentru a susține inițiativa, fie prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, fie prin contribuții directe. Astfel, fiecare sprijin acordat contribuie la conturarea unei Românii mai verzi și mai responsabile din punct de vedere ecologic.