×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3576
4.9775
Ziar Braila
Schimbări importante legate de concursul “Școala Europeană”


• 3 decembrie 2024, Adriana BURLACU


Concursul „Școala Europeană” vine cu unele modificări în ediția 2025, în sensul că Ministerul Educației a anunțat că digitalizat complet procesul, iar întreaga procedură se va desfășura în modul online. Aceste modificări sunt cuprinse în cadrul unui Proiect: Metodologie de organizare și desfășurare a concursului „Școala Europeană”, pus în consultare publică pe site-ul Ministerului Educației.

Până acum, proiectele pentru competiția „Școala Europeană” erau trimise în format fizic, fie prin poștă, fie personal, la inspectorate. Documentele erau stocate pe suporturi fizice, inclusiv stick-uri de memorie, iar evaluarea era realizată exclusiv la fața locului de echipe de inspectori care se deplasau pentru această sarcină în diferite orașe ale țării. Acum, instituțiile de învățământ pot trimite documentele în format electronic, eliminând în acest fel nevoia de transport fizic și reducând costurile de logistică.

Unitățile de învățământ și unitățile de educație extrașcolară câștigătoare ale concursului „Școala Europeană” sunt recompensate cu premii de 5.000 de lei și cu distincția „Școala Europeană”, încurajând astfel implicarea în programe ale Uniunii Europene/finanțate de Uniunea Europeană în domeniul educației și formării profesionale. Aceasta este valabilă trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru reconfirmarea titlului obținut. În acest an școlar, pe lista de unități școlare care au primit acest titlu, se află și trei din Brăila, respectiv Școala Gimnazială Vădeni – locul 3 cu 193 de puncte, Grădinița cu Program Prelungit nr. 37 – locul 89 cu 156 de puncte și Grădinița cu Program Prelungit nr. 6 – locul 104, cu 150 de puncte.

Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care aceste școli le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.

Concursul „Școală Europeană” a fost inițiat prima dată în 2004 pentru școlile care au promovat valorile europene și au contribuit astfel la aderarea României în Uniunea Europeană în 2007. Competiția presupune evaluarea școlilor aplicante în funcție de mai multe criterii și activități pe care le derulează pentru formarea elevilor și profesorilor.

Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise până la data de 9 decembrie 2024, inclusiv, pe adresa de e-mail marina.stoianâedu.gov.ro, conform Ministerului Educației.