×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.3576
4.9775
Ziar Braila
Participare remarcabilă a lotului brăilean de gimnaziu la Olimpiada națională de Limba și literatura română


• 27 aprilie 2024, Ana Maria ZLĂVOG


În perioada 18-21 aprilie 2024, a avut loc la Slatina etapa națională a Olimpiadei de Limba și literatura română (OLLR) pentru gimnaziu. Lotul olimpic brăilean a fost reprezentat de șapte elevi:

Sarah Maria Mihăilescu (clasa a V-a, Colegiul Național ,,N.Iorga”- prof. Laura Elena Ion); Ioana - Antonia Coteață (clasa a V-a, Colegiul Național ,,Gh.M. Murgoci”- prof. Tatiana Bercariu); Gabriela Ciochină (clasa a VI-a, Școală Gimnazială “Fănuș Neagu”- prof. Roxana Daniela Vasile); Alexia-Ioana Manta (clasa a VII-a, Școala Gimnazială ,,Fănuș Neagu” - prof. Daniela Teșcan); Matei-Dacian Boboc (clasa a VIII-a, Liceul Tehnologic ,,N. Oncescu”, Ianca - prof. Mirela Cazacu); Iasmina Maria Munteanu (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”- prof. Elvira Manea); Alexandra Vasile (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială “Fănuș Neagu” - prof. Dorina Tarachiu).

De asemenea, prof. Adriana Bogatu (Colegiul Național ,,N.Bălcescu”) și prof. Cătălina Cuzmin (Școala Gimnazială “Ion Creangă“), au fost membre în Comisia Centrală de evaluare. ,,OLLR Slatina a fost o experiență intensă, o provocare continuă, fiindcă au fost zile când am început să lucrăm la 9 dimineața și am încheiat la 2 noaptea. Satisfacțiile au fost însă pe măsură. Am trăit bucuria de a colabora cu o echipă de profesioniști ai sistemului educațional, de a întâlni copii foarte bine pregătiți, deosebiți, antrenați pentru performanță. Munca profesorilor din spatele copiilor s-a întâlnit, în mod fericit, cu munca, talentul și strădania de zi cu zi a micuților olimpici, condiție obligatorie a succesului” - a spus prof. Adriana Bogatu.

La Slatina, elevii au urmărit spectacole și piese de teatru, au vizitat Muzeul Județean Olt și municipiul Caracal, s-au plimbat prin Parcul ,,Poroineanu”- al treilea parc natural ca dimensiune din Europa, fiind fascinați de arhitectura peisagistică.

Eleva Iasmina Maria Munteanu a obținut Premiul special pentru orizontul cultural (singurul Premiu special acordat la clasa a VIII-a).

Prof. Nicoleta Murgu (Școala Gimnazială ,,A.S.Pușkin”), însoțitorul lotului, ne-a declarat: “Este o mare satisfacție de a vedea elevul într-o ipostază centrală: protagonist al unei competiții, un joc prin care elevii, uniți prin aceleași aspirații, își adună viziunile asupra lumii, pentru a construi avatarurile sufletului, trăiri ce anunță prin exploatarea genuină a limbajului, orizonturi noi. Subiectul al III-lea a fost prilejul de a urca în trenul ficțiunii pentru a țese idei creative, subiect mult așteptat de elevi ce a declanșat un inventar de predicții dinaintea desfășurării probei. Elevii au avut cele mai mari emoții la proba orală, dar tocmai traseul acestor emoții face ca lectura să devină o dimensiune a sufletului.”

Prin intermediul dumneaei, noi am obținut, în exclusivitate pentru ziarul ,,Brăila”, câteva opinii ale elevilor brăileni:

„ Îmi place să citesc texte variate, care ne lărgesc și ne îmbogățesc orizontul cultural. Parafrazând opinia scriitoarei Ioana Pârvulescu, potrivit căreia operele din literatura universală ne deschid lumea, în timp ce operele din literatura română ne ancorează în propriul spațiu, ca să nu fim ca o frunză în vânt sau ca o sămânță de păpădie despre care nu știm niciodată unde se așază, cred că, în urma lecturilor, devenim niște cărți umblătoare. Împărtășim astfel, celor care știu să ne citească, un crâmpei din frumosul nostru sufletesc... îmi face plăcere să reamintesc faptul că Brăila și Slatina sunt înfrățite documentar, de vreme ce ambele sunt atestate prima dată în 1368, în același act (un privilegiu comercial) emis de Vlaicu-Vodă.” (Iasmina Maria Munteanu)

Toți ceilalți elevi au ținut să mulțumească familiei și profesorilor pentru calificarea lor la etapa națională, considerând că această experiență școlară va contribui în viitor la dezvoltarea competențelor de lectură critică și creativă.

Iată și opiniile celorlalți elevi:

,,A fost o experiență minunată care m-a ajutat să cunosc elevi din toată țara și să îmi fac prieteni. Sunt profund recunoscătoare pentru șansa de a mă fi calificat la etapa națională pentru că iubesc dulcea limbă românească și ador literatura! “ (Sarah Maria Mihăilescu)

,,Slatina, un oraș frumos… Atmosferă frumoasă și competitivă, textele-suport interesante, dar si dificile. Ne-am bucurat de o primire călduroasă (Ioana-Antonia Coteață) .

,,Olimpiada… unicul prilej de cunoaștere culturală și o călătorie, deopotrivă interioară și fizionomică, în care pasionați ai „marelui poem al unui popor”(Lucian Blaga) își pot divulga propriile trăiri, simțăminte înflăcărate, tipice artei literare. OLLR 2024 a adunat laolaltă toate aceste trăsături distinctive. Fie ca noi, cei pasionați de frumosul cuvânt românesc, să trăim în armonia „cărții de noblețe a neamului” (V. Alecsandri)!” (Matei-Dacian Boboc) .

,,Experiența aceasta, unică, e și un imbold pentru a excela mai departe, în ceea ce îmi voi propune. Consider că, având în vedere nivelul competiției, subiectele au fost accesibile si provoca-toare. Drept este că am avut emoții pentru proba orală, însă aceasta s-a dovedit a fi cea mai potrivită pentru mine. Atmosfera competiției a fost plăcută si mă bucur că am avut parte de această experiență minunată“. (Alexandra Vasile)

“Slatina- un oraș cu frumuseți tainice, care m-a făcut să mă simt ca într-un tablou din muzeul acestuia. Am legat prietenii cu niște copii minunați și ne-am petrecut timpul într-un mod deosebit, iar o astfel de experiență va reprezenta întotdeauna o amintire excepțională pentru mine”. (Alexia-Ioana Manta)

,,A fost interesant să revăd elevi pe care i-am cunoscut în anul precedent, la etapa națională a Olimpiadei de “Cultură și Spiritualitate Românească“. Încurajez toți elevii să participe la olimpiade și concursuri, pentru că acestea contribuie la dezvoltarea noastră și la lărgirea orizontului cunoașterii”. (Gabriela Ciochină)