• 25 noiembrie 2024, Adriana BURLACU
Consiliul Județean Brăila, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, și Primăria municipiului Brăila au fost instituțiile care au colaborat pentru ca în perioada 23-24 noiembrie să aibă loc cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Național “Chira Chiralina”. Este deja vorba despre o frumoasă tradiție, o manifestare al cărei scop este descoperirea și promovarea a noi talente interpretative și de creație ale muzicii folk, de continuare a unei importante tradiții a genului la Brăila.
Anul acesta, în cadrul secțiunii de concurs au participat 10 artiști talentați din Brăila, Ploiești, Piatra Neamț, Vaslui, Galați, Dorohoi, Bârlad, Craiova, București, Iași, cu toții bine pregătiți. Juriul de specialitate, care a ținut cont în evaluarea concurenților de criterii precum calitatea vocii și a valorii interpretative, dificultatea repertoriului, expresivitatea, sincronizarea, calitățile ritmice, stilul interpretativ, autenticitatea, originalitatea, improvizația, omogenitatea, armonizarea, virtuozitatea instrumentală, a fost format din Ducu Bertzi (Președintele juriului), Veronica Dobrin, Cristi Dumitrașcu, Badale Raul Ionuț și Cornel Cristei. La final, s-au decis și premianții. Astfel, Marele Premiu a fost obținut de Alesia Jacqueline Craciun; Premiul I - grup “Frații Călin”; Premiul II - Dimitrie Cristian Milea și Rareș Andrei Bândilă; Premiul III - Ecaterina Oprea și Răzvan Băluță; Premiul pentru cea mai bună creație - trupa “Dacii liberi”; Premiul pentru virtuozitate instrumentală - Elys Narcis Culicianu; Premiul de popularitate - Mihnea George Oprea.
Pe tot parcursul festivalului, în foaierul Casei Tineretului Brăila, au avut loc mai multe manifestări cultural. Astfel, sâmbătă, 23 noiembrie 2024, a avut loc vernisajul expoziției “Cri, cri, cri… Toamnă gri!” unde pe simeze s-au găsit creații semnate de membrii atelierului de pictură al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, după care, sub genericul “Dans de linie” a urmat un program artistic susținut de Atelierul “Mens Sana in corpore sano”, atelier al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila. Seara de sâmbătă a mai cuprins și “În pragul iernii absolute”, ediția a XII-a, un program artistic de muzică folk și poezie, în memoria artistului Adrian Păunescu.
Duminică, 24 noiembrie 2024, în foaierul Casei Tineretului Brăila s-a desfășurat Festivitatea de premiere din cadrul “Concursului național de literatură umoristică”, ediția a VIII-a, 2024, manifestare prin care se urmărește cultivarea literaturii umoristice în literatura de gen a Brăilei dar și descoperirea și promovarea a noi talente literar-artistice.
Evident, din cadrul festivalului nu puteau lipsi acele recitaluri susținute de artiști prestigioși ai genului, nume cunoscute printre iubitorii muzicii folk. Sâmbătă, 23 noiembrie 2024 pe scena au urcat pentru un concert Cristi Dumitrașcu & Plan B, dar și trupa TVA cu “Sunt un frate tânărĂ, un proiect cu muzică și poezie, în memoria lui Florian Pittiș.
Ultima zi de festival a adus publicului un microrecital al “trupei Summer nights” (câștigătorii Marelui Premiu al ediției 2023), urmat de un recital extraordinar Damian Drăghici, “Meditații românești”.