×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.4117
5.0366
Ziar Braila
Manifestare cultural-artistică la Gradiștea
,,Fănuș Neagu, regele metaforei în proza românească”


• 27 august 2024, Adriana BURLACU


Astăzi, 27 august, la Casa Memorială ,,Fănuș Neagu” din localitatea Grădiștea, strada Scriitorului, nr. 70, a avut loc manifestarea cultural-artistică ,,Fănuș Neagu, regele metaforei în proza românească”.

Coordonator de activitate: Roxana Serea, muzeograf Casa Memorială ,,Fănuș Neagu”.

Locația este situată la 50 km de municipiul Brăila, pe DN22, la câțiva kilometri de Râmnicu Sărat și a fost ridicată de tatăl scriitorului. Casa a fost donată, în 2007, de către scriitor, autorităților brăilene, cu scopul de a o transforma în muzeu, ceea ce s-a și întâmplat, în anul 2011. Casa Memorială „Fănuș Neagu” a fost inaugurată oficial pe 3 iulie 2011, în prezența familiei, prietenilor, a sute de localnici, scriitori, reprezentanți ai Academiei Române și ai Muzeului Brăilei „Carol I”, poeți, actori, oficialități locale, profesori.

Deschiderea manifestării a început cu o slujbă de sfințire a casei și de pomenire a lui Fănuș Neagu, la împlinirea a 40 de zile de la moartea sa. Cu această ocazie, primarul comunei Grădiștea a anunțat că, în urma unei decizii luate de Consiliul Local, strada Scriitorului pe care se află Casa Memorială „Fănuș Neagu” se va numi Strada Fănuș Neagu.

Casa în care s-a născut Fănuș Neagu a fost renovată, în 1959, de fratele scriitorului, apoi reparată de autorități, în perioada 2008-2011. Amenajarea ca muzeu a fost făcută de specialiști de la Muzeul Brăilei „Carol I”, împreună cu Anita Neagu - fiica scriitorului, în baza fotografiilor vechi de familie. Este o casă tipică satului de câmpie, prevăzută cu prispă, cu șapte încăperi, organizate în două compartimente tematice. “Unul dintre ele ține de aspectul rural, de etnografia locului și este alcătuit din elemente de interior specifice unei gospodării țărănești din Bărăgan: obiecte de uz casnic, unelte, scoarțe, așezate după rosturile unei astfel de locuințe. Camera de zi a fost amenajată după particularitățile unui astfel de spațiu, cu un radio de pe vremuri, cu tablouri cu fotografii ale membrilor familiei, cuverturi, broderii și multe alte lucruri specifice unui interior țărănesc din secolul trecut. Urmează bucătăria, apoi camera cu unelte de tâmplărie, pentru că tatălui lui Fănuș Neagu îi plăcea să meșterească lemnul. Este expusă acolo o adevărată colecție de rindele și multe alte unelte folosite în prelucrarea lemnului. Al doilea compartiment tematic al Casei Memoriale se referă la scriitorul Fănuș Neagu însuși. Legătura se face trecând din camera în care a copilărit Fănuș Neagu, cu pătuțul-leagăn în care a crescut, în acest spațiu bio-bibliografic și foto-documentar. Aici sunt de văzut multe imagini, o galerie de portrete Fănuș Neagu, cărțile scriitorului, o serie de lucruri personale, instrumente de scris, medalii, diplome, lucruri care au ținut nemijlocit de universul său de scriitor. Tot aici se află expusă și ținuta sa de academician. Casa este amenajată în așa fel încât vizitatorul, după ce se familiarizează cu universul comunei Grădiștea din vremea copilăriei și tinereții lui Fănuș Neagu, să se așeze în spațiul literar și spiritual al lui Fănuș Neagu și să aibă o imagine completă a ceea ce înseamnă acum memoria scriitorului Fănuș Neagu”, a precizat Liliana Șerban, muzeograf în cadrul Muzeului Brăilei.