• 2 aprilie 2025, Adriana BURLACU
Flotila Fluvială are o tradiție de 129 de ani, fiind o unitate de elită a Forțelor Navale Române. Pe lângă dotările sale moderne, forța sa adevărată constă în oamenii care o compun. Pentru a continua această moștenire, Flotila investește constant în pregătirea tinerilor marinari, oferindu-le oportunitatea de a descoperi viața la bordul navelor militare.
Un exemplu concret este proiectul „Șef de echipaj pentru o zi”, derulat recent cu participarea a doi elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale ,,Amiral Ion Murgescu”. Mădălina Dumbravă, din Brăila, și Ionuț Stelian Ureche, din Văcăreni, elevi în anul doi de studiu, au avut ocazia să experimenteze rolul de șef de echipaj la bordul unei nave monitor din Divizionul de Nave Purtătoare de Artilerie ,,Comandor Virgil Alexandru Dragalina”.
Ziua lor a început la Comandamentul Flotilei Fluviale ,,Mihai Kogălniceanu”, unde s-au întâlnit cu locțiitorul comandantului, comandor Octavian Mocanu. Acesta le-a prezentat structura, misiunile și provocările actuale ale unității. Au vizitat sediul comandamentului, fiind impresionați de clădirea sa impunătoare, și au explorat sala de tradiții, unde au descoperit istoria forțelor fluviale și poveștile marinarilor care au contribuit la dezvoltarea Marinei Militare.
Pentru entuziasmul și determinarea lor, elevii au fost recompensați cu diplome de merit, un simbol al pasiunii și efortului depus în drumul spre o carieră militară.
A doua parte a proiectului a avut loc la Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie „Virgil Alexandru Dragalina”, unde elevii au discutat cu comandantul unității, comandorul Grosu Constantin, despre rolul maiștrilor militari la bordul navelor și perspectivele lor de carieră. La bordul Monitorului 46 ,,I.C. Brătianu”, au fost ghidați de maistrul militar clasa întâi Scârtocea Marius, absolvent al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, promoția 2003. Cu peste 20 de ani de experiență, acesta le-a prezentat compartimentajul navei, echipamentele, sistemele de armament și responsabilitățile unui șef de echipaj.
Maistrul Scârtocea a subliniat importanța rolului său în menținerea disciplinei, instruirea echipajului și coordonarea activităților zilnice, aspecte esențiale pentru succesul oricărei misiuni.
Experiența a fost nu doar o provocare pentru cei doi, ci și o oportunitate de a aplica cunoștințele teoretice într-un mediu real. Entuziasmul elevilor a demonstrat că au început să înțeleagă ce înseamnă să fii membru al echipajului unei nave militare.
Proiectul „șef de echipaj pentru o zi” a fost realizat într-o colaborare cu Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale și Redacția Mass-Media a Forțelor Navale.