×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.5658
4.9769
Ziar Braila
Eveniment aniversar, cu participare brăileană, la Cahul: „166 de ani de la Unirea Principatelor Române”


• 22 ianuarie 2025, Adriana BURLACU


„166 de ani de la Unirea Principatelor Române” este tema unei manifestări care este programată vineri, 24 ianuarie, la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul. Muzeul Brăilei „Carol I” este partener al evenimentului, iar conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I” va fi moderator, alături de lector univ. dr. Ion Ghelețchi.

“Invităm întreaga comunitate academică să se adune și să sărbătorească împreună acest moment de importanță crucială pentru istoria României.

Vom reflecta asupra valorilor noastre comune, spiritului de unitate și contribuției noastre la evoluția țării noastre. Alăturați-vă nouă pentru a marca împreună această zi deosebită, sărbătorind unitatea și istoria noastră comună!”, au precizat organizatorii.

Mica Unire a României, cunoscută și ca Unirea Principatelor Române, a avut loc la 24 ianuarie 1859. Aceasta a reprezentat un pas esențial în procesul de formare a statului național român modern. Mica Unire a fost realizată prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor atât al Moldovei (5 ianuarie 1859), cât și al țării Românești (24 ianuarie 1859), unind astfel cele două principate sub o conducere comună. Unirea a fost posibilă datorită sprijinului marilor puteri și a dorinței comune a românilor de a forma un stat unitar. Revoluțiile de la 1848 și Războiul Crimeei (1853-1856) au pus în discuție situația politică a Principatelor Române, ducând la recunoașterea acestora ca entități separate, dar aflate sub o influență externă mai mare, ceea ce a favorizat mișcările de unire.