×
Social
Sănătate
Educație
Cultură
Evenimente
Administrație
Sport
4.4117
5.0366
Ziar Braila
România, una dintre cele mai sigure țări din lume


• 27 decembrie 2024


România se numără printre statele cu cel mai scăzut nivel al criminalității, oferind o situație mai favorabilă din acest punct de vedere decât multe țări vest-europene.

Conform rapoartelor Departamentului de Stat al SUA și ale Comisiei Europene, România este recunoscută ca o țară foarte sigură pentru cetățeni și turiști. În „Raportul pentru cetățenii americani care călătoresc în afara granițelor” (disponibil pe travelmaps.state.gov/TSGMap), România este indicată ca având un risc scăzut și foarte scăzut de infracțiuni.

Documentele oficiale internaționale evidențiază progresele semnificative ale României în combaterea criminalității, confirmând statutul său de țară sigură. În ultimii ani, România a înregistrat cifre sub media europeană și internațională la infracțiuni precum tâlhăriile, furturile și alte fapte comise cu violență.

Indicatori relevanți privind siguranța în România: Nivel general scăzut al criminalității; Îngrijorare scăzută privind furturi din locuințe; Risc scăzut de tâlhării și jafuri: scăzut; nivel scăzut de furturi de și din autoturismeȘ nivel scăzut de Atacuri violente; nivel foarte scăzut de atacuri motivate de origine etnică, religie sau gen; nivel scăzut al problemelor legate de droguri; nivel scăzut de vandalism; creștere moderată a criminalității în ultimii 5 ani.

Toate aceste date reprezintă o recunoaștere a eforturilor depuse de angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri – care își îndeplinesc zilnic misiunile cu profesionalism.

Subliniem faptul că structurile MAI colaborează cu celelalte instituții guvernamentale cu atribuții în ordine publică și securitate națională alături de care au acționat prompt și în sistem integrat.

Totodată pentru atingerea acestor obiective, Ministerul Afacerilor Interne a dezvoltat o foarte bună colaborare cu partenerii internaționali, în special cu instituții din statele Uniunii Europene, cu structurile Comisiei Europene și ale SUA, partener strategic.